Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредно положение в различни райони поради лошото време

10 Декември 2014 / 10:12:14  GRReporter
1173 прочитания

Поройните дъждове, които в много случаи бяха придружени от бури предизвикаха сериозни проблеми в различни региони на Гърция. Властите на Порос в Аргосароническия залив на юг от Атина обявиха извънредно положение на острова след мащабните наводнения, които причиниха обилните валежи.

В същото време 63-годишен мъж се удави, след като автомобилът му бе повлечен от придошла река, докато се движел по второстепенния път Лангадикя – Схолари в региона на Солун. 64-годишната му спътница е била извадена от колата и транспортирана  в болница АХЕПА, където е приета със симптоми на хипотермия.

В Северна Гърция започнаха и снеговалежи, които създават проблеми в движението по пътищата. По информация на компетентните служби, движението по пътищата в региони на областите Солун, Килкис и Халкидики се извършва с временни прекъсвания. Задължително е ползването на вериги от автомобилите, които се движат в региона около ски-центъра „Каймакчалан” и по планинския път Флорина – Кастория.

В област Солун проблемите в движението по пътищата са причинени от придошли реки, които в много случаи са излезли от коритата си. Временно бяха затворени пътища в западната част на града, както и в междуселския път Аретуса – Ано Врасна. Подобна е ситуацията и на други второстепенни пътища в Лангадас, Рентина и солунските предградия Терми и Синдос.

Движението по автомагистрала „Егнатия” се извършва без никакви проблеми.

Проблеми в движението на автомобилите по второстепенните пътища и в областите Килкис и Халкидики. Проблемните участъци са обозначени от Пътна полиция, а движението се извършва по алтернативни маршрути.

Поради обилните дъждове в Солун, Противопожарната служба в града е получила над 80 обаждания за помощ. В 20 от случаите екипите й са изпомпили вода от жилища и други помещения, в 5 са отрязали паднали дървета, а в други 3 са помогнали на шофьори да излязат от блокираните си в наводнени участъци автомобили. В квартал Диавата те са помогнали на 4-членно семейство да излезе от къщата си, след като дворът се напълнил с вода от придошлата река Галикос.

Лошото време предизвика проблеми в част от полетите от и към солунското летище „Македония”.

В региона на Килкис пожарникарите са извършили 15 изпомпвания на вода, а в Халкидики те са съдействали в 31 подобни случая. В двата региона са били спасени двама души, чиито коли са били блокирани в наводнени участъци.

Според метеоролозите днес валежите ще продължат почти в цялата страна. Първоначално се очакват поройни дъждове предимно в източните и южните региони на Гърция. През следобедните часове те ще прераснат в бури.

Категории: Общество силни валежи наводнения блокирани пътища извънредно положение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus