Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледа в Тесалия

13 Декември 2014 / 13:12:22  GRReporter
2439 прочитания

Манастири, езера, природа, равнина... В четирите окръга на Тесалия- Лариса, Магнисия, Кардица и Трикала, местата, които можете да посетите са много- от големи градове до малки селца и от планина до море. Предлагаме ви 5 от тях, които можете да изберете за коледната си ваканция.

Езерото Пластира: пейзаж като от картина

Разстоянието от 300 км между Атина и Кардица е нищо пред онова, което ви очаква, когато стигнете до езерото Пластира. Природата там  е различна от всичко, което сте виждали до сега. Мъглата, заснеженият зимен пейзаж и живописните Неохори, Керасия, Каливия, Крионери, както и останалите села, ще направят престоя ви много специален, и ще забравите, че сте в Гърция. Посетете известния язовир Тавропу, обиколете езерото, насладете се на природата наоколо, минете през водопада Антохори, разгледайте манастира Богородица Пелекити. Ако времето позволява и имате желание- можете да карате колело, да яздите, да се качите в планината- занимания, които ще добавят малко адреналин към почивката ви.

Олимп: среща с боговете

На границата между Тесалия и Македония се намира най-високата гръцка планина- 2918 м., световно известна както от митологията, така и с гледката която включва цяла Гърция. Традиционната отправна точка е Литохоро в източното подножие на планината. От другата страна обаче можете да откриете много нови места, които да ви предложат ... божествена ваканция. Там са Рапсани в окръг Лариса, известно с виното и местната ракия „ципуро”, село Крания  с каменните си чешми, покритите с плочи улички и прекрасна гледка към морето, Калипефки- на надморска височина 1054 м., с красиви борови гори, новото селище Сикаминеас и Кария- с орехите си, неизследваната пещера Мория със своите сталактити...

Метеора: природното чудо на Гърция


Четири огромни тъмни скали, с манастирите по техните върхове, невиждан пейзаж  и близкия град Каламбака в северозападната част на равнината на Тесалия - Метеора наистина са едно от най-впечатляващите места, не само на Тесалия, но и в цяла Гърция. Всяка година повече от 2 милиона туристи посещават Каламбака, най-вече за да се насладят на рядкото геоложко явление. Днес там има 7 манастири, които са част от списъка на ЮНЕСКО със световното  наследство.  Ако сте любители на по-екстремните преживявания- скалите на Метеора ще ви предложат незабравимо изживяване. А в Каламбака можете да прекарате една пълноценна почивка, с изглед към извисяващите се скали.

Загора- цял Пилиос в едно село

Красотите на Тесалия не могат да бъдат описани, без да се спомене Пилиос. Загора, едно от селата в областта, непременно трябва да е между местата, които ще посетите.  С традиционния си аромат, големите си къщи, чинарите и течащите води, Загора може да скрита зад планината, но ако я откриете след десетките завои, ще ви възнагради с красотата си. Изпийте кафето си в едно от традиционните кафенета на площада, опитайте местните специалитети- като кюфтета от тиквички и телешка яхния, разходете се из селото, което е като извадено от снимка.

Трикала: природа с привкус на град


Трикала, в западна Тесалия е доказателство, че не всички градове са еднакви и че природата може господства дори в града. С дърветата и реката Литеос, които „оцветяват”  града, Трикала съчетава  природния и градския пейзаж в правилните пропорции.  Заслужава си да посетите Стария град, с кварталите Варош и Палиа Манавика (старите зарзаватчийници) и да разгледате архитектурата. Там ще намерите някои от най-добрите ресторанти и кафе-барове в града. Полюбувайте се на гледката от крепостта на хълма на Пророк Илия към града.  Уловете  пулса на улица Асклипиу, където хората, магазините и коледната атмосфера ще ви дадат много енергия, за да продължите пътешествието си.

Категории: Коледа Тесалия Пластира Метеора Загора Трикала Олимп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus