Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опасната пропаганда срещу ваксините

30 Ноември 2014 / 18:11:02  GRReporter
1643 прочитания

Някои няма да продължат да четат, защото „като граждани на това капиталистическо общество със сигурност не можем да научим истината от медиите, чиито спонсори са големите фирми”. Така започва текстът със заглавие „Аутизмът: разкрити са страничните ефекти от ваксините, които шокират...”, цитиран от вестник Катимерини. В него се съобщават „научни доказателства” за конспирацията на фармацевтичните фирми, която води до увеличаване на случаите на аутизъм и дори до смърт. Този текст е публикуван през последните дни от много сайтове и блогове, а се разпространява и във Facebook. Така нареченото „движение против ваксините” е намерило значителен отзвук в Гърция, и вече са се появили първите последствия от това. Според данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията, за периода на грипа през 2013-2014 смъртните случаи са 145, а от 2009 насам общо са 579. 330 души са били хоспитализирани, а общият им брой от 2009 насам е 927. 255 от тези 330 болни (77,3%)  са имали  основно заболяване, но само 20 са били ваксинирани.

По последна информация на Националното училище за обществено здраве от 2012, една трета от гръцките родители са предпазливи що се отнася до ваксинацията на децата. През 2006 този процент е бил по малко от 20%. Освен това има рязко намаляване на броя на децата, които се ваксинират с втората доза на ваксината MMR срещу морбили, рубеола и паротит. През 2012 са ваксинирани само 83% от децата. Необходимият процент, за да изчезне заболяването морбили от Гърция е 95%. През 2011 има епидемия от морбили, а само в Северна Гърция случаите на това забравено заболяване са били 112.

Срещу тройната ваксина MMR  са насочени най-много нападки заради слуховете, че има връзка с появата на аутизъм. Това е и най-сериозното притеснение на родителите, които посещават кабинета на педиатъра д-р Константинос Каридис, специалист по инфекциозни болести. „Въпросното проучване се базира само на 8 деца” казва той за вестник Катимерини.  „След това член на екипа разкри, че са дали неточни данни и че ръководителят на екипа е получил финансиране от трета страна. Английската държава лиши автора на публикацията от правото да упражнява лекарската професия и го обвини в измама. Днес е доказано, че аутизмът има същата честота на разпространение сред ваксинирани и неваксинирани деца” подчерта д-р Каридис.

Специалистите смятат, че заради разпространението на идеите на лобито срещу ваксините процентите на ваксинираните деца ще намалеят още. Това ще доведе до риск от поява на болести като морбили, паротит, рубеола и полиомиелит. „Движението срещу ваксините е толкова силно, че много деца в САЩ не са ваксинирани срещу морбили. Това е довело до избухването на 11 епидемии през последните години” допълва педиатърът. (САЩ са обявени за „свободни от морбили” през 2000). В страната напоследък са се появили и огнища от коклюш. Само в Лос Анджелис  през първите 6 месеца на 2014  в болница са приети 356 деца с неконтролируема кашлица, резултат от тази болест. Но според д–р Каридис и в Европа „Един милион души отказват да ваксинират децата си. Заради това болести, които лесно могат да бъдат предотвратени, предизвикват инвалидност и дори смърт”.

Защо обаче хората не вярват на ваксините? „Големият брой ваксини, открити през последните години, кара някои да мислят, че те са излишни и зад тях се крие финансова изгода. Невежеството на  хората относно някои инфекциозни заболявания, които те самите не са прекарали, лесно ги обръща срещу ваксините, защото се страхуват от техните странични ефекти. Други нямат доверие на задължителното ваксиниране, изисквано от държавите, защото в някои случаи  се допускат грешки при налагането му. Спомнете си когато през 2009 в нашата страна, в началната фаза на грипа H1N1, беше поискано писмено поемане на отговорността от страна на ваксинирания! Освен това, важна е и ролята на мълниеносното разпространение на дезинформацията и на лошите „новини”, които са по-атрактивни. Можем да добавим и мнението на родителите, че „ще намерят всичко в интернет” подчертава д-р Каридис.

Липсата на знания за ваксинирането

През 60-те години е имало ваксини само за 6 заболявания: дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит, туберкулоза и едра шарка. През следващите десетилетия са добавени ваксини срещу още 7 болести (морбили, рубеола, паротит, хепатит А и Б, варицела и грип). Открити са и ваксини  срещу 5 патогенни микроорганизми, предизвикващи менингит и сепсис, както и срещу два вируса (рота, който причинява гастроентерит, и човешки папилома вирус).  „Наистина, хората са объркани, защото трябваше да усвоят много материал. И когато говорим за хората,  това включва и много от медиците” заяви още педиатърът.

Според него през последните 25 години са се появили толкова ваксини, че лекари, които не се занимават специално с ваксинации, като и много фармацевти и други медицински лица не са успели да се образоват в достатъчна степен. „Не може всички здравни работници да имат мнение за всички най-нови ваксини. Но е известен навикът на хората да се обръщат към не-специалисти. В епохата на интернет нараства объркването и дезинформацията”. Д-р Каридис казва, че всички трябва да следват Националната програма за ваксинации. „Ваксините са едно от най-големите постижения в общественото здравеопазване” подчертава лекарят.

Категории: ваксини заболявания движение срещу ваксинирането
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus