Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дете се удави и други пет се издирват след нови трагедии в Егейско море

28 Октомври 2015 / 18:10:03  GRReporter
553 прочитания

Седемгодишно момченце се удави, а момиченце на една година се намира в болницата на гръцкия остров Лесбос с опасност за живота. Децата бяха открити в безсъзнание на лодка, пренасяща около 40 бежанци в открито море край острова.

Благодарение на неимоверните усилия на членовете на бреговата охрана и Бърза помощ двете деца бяха спасени и транспортирани към здравните служби на Лесбос, посочват гръцките медии.

В същото време ситуацията с изчезналите в морето бежанци край остров Агатониси се оказа по-сериозна, отколкото бе преценено първоначално. Падналите в морето бежанци са петима. Членове на бреговата охрана успяха да спасят едно момченце на пет години, но според източници на службата все още се издирват две бебета на 1 година, едно 5-годишно момченце и жена на 61 години, която най-вероятно е баба на децата.

Паралелно с това в откритото морско пространство край Самос се издирват двама мъже. Спасителните операции се провеждат пот гръцката брегова охрана с подкрепата на Frontex.

По-рано днес в изявления пред телевизия Skai гръцкият заместник-министър за миграцията Янис Музалас заяви, че Атина е поставила пред европейските си партньори въпроса за отслабването на строгите бюджетни ограничения като компенсация за последствията на бежанската криза.

Във връзка с критиката за резултата от минисрещата на върха на ЕС миналата неделя Музалас посочи, че в настоящите условия и при упражнения на Гърция натиск, той е бил добър. Той каза, че Алексис Ципрас е успял да отхвърли идеята за създаване на бежански лагер с капацитет 50-60 000 души в региона на Атина. Брой, надхвърлящ планираните от правителството 30 000 места за временен прием. „Вместо това поехме ангажимента да осигурим добавки за наемите на 20 000 души”, посочи министърът. От думите му стана ясно, че все още не са определени местата, където ще бъдат построени тези 30 000 места за прием, които трябва да бъдат готови до края на годината.

На въпроса доколко конкретните места действително ще бъдат временни той избегна да отговори категорично, като посочи, че това е „въпрос на динамика”. След това допълни, че Гърция ще положи усилия разпределението на бежанците в останалата част на Европа да се извърши резултатно и бързо.

Музалас увери, че не очаква „бум” на бежанци в Атина, освен при особено крайни обстоятелства, като например „бомбардировка на Дамаск”. В заключение каза, че гръцкото правителство се стреми да измести търсенето на решение от Гърция към Турция, която по думите му е истинският портал за влизането на бежанците в Европа. 

Категории: Общество бежанци трагедии в морето изчезнали удавени прием на бежанци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus