Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дотук

28 Юни 2015 / 18:06:34  GRReporter
1361 прочитания

Точно след една седмица Гърция ще избира на референдум какво е мястото й в геополитическата картина на планетата. GRReporter ви предлага днес коментара на писателя Никос Диму, публикуван в protagon.gr. Никос Диму е познат на българската публика с книгата си „Нещастието да си грък”.

Да – дотук.

Визиите на Алексис, акробатиките на Варуфакис, приказките на Фламбурарис, деконструкцията на Балтас, съветският фетиш на Лафазанис.

Дотук със „За първи път (управление на) левица”

С обявяването му – като акт на разделение – референдумът отделя Гърция от Европа. Разделя ги.

След референдума ще се окажем в една друга Европа. Независимо от резултата.

Ако спечели СИРИЗА, ще осъмнем внезапно в една страна бедна, маргинална, от третия – или по-скоро от четвъртия свят. Нека правителството да твърди (за да не изплаши народа), че ще останем в еврото. Правителството може да иска, но еврото ще ни иска ли? Без кредитиране, без ELA и Европейската централна банка, няма да можем да издържим. Не знам и дали ще успеем да напечатаме драхми.

Ако СИРИЗА загуби, няма да може да остане на власт. Няма да се получи правителство на националното единение – следователно ще имаме избори. С какви пари? Кой ще плати междувременно заплати и пенсии? Банките ще ги има ли? И какво правителство може да произлезе от днешната политическа сцена?

Алексис Ципрас се простреля в крака. Героичните жестове са зрелищни, но зад себе си обикновено влачат трагедии. Алексис в ролята на Леонид. „Ела да ги вземеш” (това е прочутата фраза на спартанския цар Леонид, отправена към персийския цар Ксеркс преди битката при Термопилите)  и славен разгром.

Какво безумство е този референдум! Lose-lose. Който и да спечели, всички ще загубим.

Навлизаме в неизследвани води. Само едно е сигурно. Всичко се променя.

Дотук.

Категории: Никос Диму коментар референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus