Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Другата Атина - тази на бежанците

02 Август 2015 / 12:08:45  GRReporter
1140 прочитания

Има известна ирония в това да станеш бежанец, за да се отървеш от войната и кланетата, и да свършиш в палатков лагер – като този в един атински парк, носещ името на бога на войната Арес.

Да се намираш в един полуизоставен парк, на един дъх разстояние от Екзархия, най-социално чувствителния  и солидарен квартал на Атина,  си е голям късмет. И тук не говорим само за хората от квартала, а за всички онези, които се интересуват и помагат по всеки възможен начин на бежанците. Броят на доброволците надмина всички прогнози и изненада даже и „обичайните помагащи”. Те превърнаха драмата в успешен социален експеримент за взаимопомощ и  съжителство.

„Беше страхотно, наистина. Първоначално се питахме как ще успеем да помогнем 20, хайде нека са 30 души, и то в сезон, когато всички напускат града... Цяло щастие е някой път да чувстваш, че си излишен”, казва Ахилеас Пекларис от Клуба на имигрантите. Малкото бежанско „село” се простира в част от парка, на фона на мраморните статуи на революционерите от 1821, които сигурно също са виждали по онова време такива, а и по-лоши, картини на бежанци.

Прането и личната хигиена, разбира се, се извършват на място. Обществото, освен дискретната толерантност, която показва към тази своеобразна „окупация”, продължаваща вече  две седмици,  ги е оставило по същество да се грижат сами за себе. Единственото изключение са  две химически тоалетни, сложени на мястото.

За щастие, там, където властите се бавят, да не кажем съвсем нехаят, се появиха грижовни хора и групи от Екзархия. Активисти и доброволци се превърнаха в  „ангели-закрилници” на бежанците – бедни афганистанци и сирийци в по-голямата си част. Те отговарят на смени за храната, медицинските грижи, лекарствата и грижите за децата, както и за охраната, за да не станат бежанците жертва на грабежи или нападение. 

Между тези грижовни хора са вече установили се емигранти от Клуба на емигрантите, които всекидневно качват в социалните мрежи списъци с необходимото. Последният списък включваше чай, сапун, алуминиеви съдове за хранене, палатки, плодове, материали за рисуване, топки, игри, както и хора, които да помагат. Винаги е необходима бутилирана вода, особено в тази горещина. В парка има само една чешма, постоянно наводнена.

Категории: бежанци Атина парк солидарност Екзархия Клуб на емигрантите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus