Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две трети от гръцките тийнейджъри с поне едно напиване

14 Януари 2015 / 17:01:14  GRReporter
905 прочитания

Гръцките тийнейджъри на възраст 14 – 18 години пият много. Това показват данните на европейско проучване, според което Гърция заема трето място след Дания и Великобритания по този показател, пише гръцкият всекидневник То вима.

Сближаването им с алкохола започва с бира или вино на възраст 12 – 13 години, а когато станат на 14 – 15 те вече предпочитат по-силни питиета като водка, джин, уиски и текила. Момчетата са по-големи почитатели на алкохола, но разликата в броя им с този на момичетата е съвсем малка.

Според детския психиатър и семеен терапевт Фрида Констандопулу пиенето и прекаляването с употребата на алкохол в тази толкова ранна възраст е сериозен проблем в целия развит свят. От опита си като сътрудник на Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания, както и на Мрежата от лекари – доброволци срещу зависимостта от тютюна и алкохола „Уранос” („Небе”) тя отчита следните предразполагащи явлението фактори:

- Употребата на алкохол привлича повечето тийнейджъри и отразява любопитството им за живота и поведението на хората след навършването на зрялост. Подражаването на хора от семейната среда или на други по-големи на възраст хора – примери за поведение е основната причина за употребата на алкохолни напитки.

- Алкохолът и цигарите са общият код за поведение между лицата на една и съща възраст, когато те искат да се почувстват част от компаниите, в които участват.

- За разлика от пушенето, употребата на алкохол е представена в рекламите по привлекателен за децата начин, като в същото време не се посочват негативните последици от нея.

Гените също играят роля. При децата с един или повече родственици от първа степен, които са имали проблеми с алкохолизъм рискът от злоупотреба с алкохол е от три до пет пъти по-висок.

Налични са обаче и психологически фактори. Например:

- Предразполагащи към употреба на алкохол фактори от семейната среда са негативни събития като финансови проблеми, слаби семейни връзки или развод на родителите, наличие на болест или смърт в семейството, както и наличие на родител – алкохолик.

- Нарушения в поведението като липса на внимание – хиперактивност, депресия, синдром на пост-травматичен стрес, тревожни разстройства, фобии и други са силни рискови фактори при употребата и злоупотребата с алкохол. Първоначално алкохолът изглежда като да „подобрява” симптомите, но впоследствие влошава драстично някои от тях.

Тийнейджърите пият на събирания с приятели, в рамките на по-малки или по-големи групи от връстници, когато излизат през уикенда или в дома на приятели, когато родителите отсъстват. Децата рядко консумират алкохол, когато са сами. „През последните години е притеснителен фактът, че децата изпитват нужда да се напият, когато излизат вечер. Показателно за това е, че 67 на сто от тийнейджърите на възраст 14-18 години са се напивали поне веднъж, а 51 на сто са се запили в рамките на последния месец”, казва Констандопулу.

Опасностите от злоупотребата с алкохол при тийнейджърите включват:

- Асоциално поведение (интровертност, емоционално отдръпване, неискреност, липса на контрол).

- Импулсивно – рисково поведение (възбуденост, намаляване на критичната способност, амнезия, намалено усещане, секс без предпазни средства, употреба на други токсични вещества, повишена заболеваемост и смъртност). Показателно е, че алкохолът допринася за 25 – 50 на сто от тийнейджърските злополуки, убийства и самоубийства.

- Дългосрочно честата употреба на алкохол може да навреди на органи като сърцето, черния дроб и мозъка. Особено при тийнейджърите, когато мозъкът продължава да се развива, алкохолът причинява значителни поражения в частта около хипокампуса и префронталния лоб. Резултатът е намален капацитет за запомняне и учене, вземане на решения и обмисляне.

Как изглежда един тийнейджър, който употребява алкохол:

- Той започва да се държи все по-раздразнено, реагира бурно и изразява непокорство, особено спрямо членовете на семейството.

- Безразличен е към задълженията си в училище и успехът му се понижава.

- Разграничава се от компаниите си и търси приятели, с които да пие зедно, като обикновено отказва да ги представи пред семейството си.

- Проявява симптоми на силна тревога и депресия, които обикновено са скрити зад привидна пасивност и безразличие.

- Уморява се бързо и е предразположен към заболявания.

Според експертите „ключът” към успешното справяне с проблема се намира в семейството. „Трябва да се стремим да сме положителни примери за децата си на всички нива. Да се намираме близо до тях, особено в тежката пубертетна възраст, но не с непрекъсната критика, наказание и забрани, а с водене на диалог, дискусии и разбиране”, са съветите на Констандопулу. 

Категории: Общество тийнейджъри злоупотреба с алкохол детски психолог семейство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus