Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа не познава в дълбочина бежанския проблем и се държи скандално наивно

07 Октомври 2015 / 17:10:37  Анастасия Балездрова
1351 прочитания

В деня, в който в Атина пристигнаха рекордният брой от 7000 имигранти и бежанци, гръцката полиция разкри един от най-големите канали за трафик, осигурил прехода на стотици кандидати към Западна Европа през Гърция.

В рамките на операцията бяха арестувани 12 чужденци, деветимата от които са граждани на Пакистан, един египтянин, един иракчанин и една жена от Сирия.

Те действали заедно от месец май тази година, като създали шест под-групи, които извършвали различни дейности. Според начина, по който подпомагали кандидатите да преминат в Европа те използвали различна методика. Първият начин бил да подпомагат чужденци да пристигнат по незаконен начин в Гърция със самолетни полети, вторият – да им помагат да напуснат Гърция незаконно през сухопътните и морските граници, третият – да приемат пристигащи от Турция на остров Кос имигранти и четвъртият – незаконното преминаване от Турция към Гърция през морето.

В тези случаи техните сътрудници в Турция зареждали лодките с малко количество гориво с цел те да не могат да продължат пътуването и по този начин хората да бъдат открити и транспортирани безопасно до остров Кос от гръцката брегова охрана. След пристигането на имигрантите в Гърция и преди заминаването им към Западна Европа, трафикантите ги държали заключени в апартамент, за да избегнат вероятността те да се свържат с други трафикантски мрежи. Участниците в мрежата издавали фалшиви лични документи  на своите клиенти чрез смяна на снимката на действителния им притежател с тази на заинтересувания да замине имигрант. В допълнение „издавали” фалшиви пакистански и сирийски паспорти. Оборудването, което използвали било много модерно и крайният резултат изглеждал доста достоверно. Полицията продължава разследването с цел да открие техни съучастници.

По-рано днес говорителката на Европейската комисия съобщи, че най-късно до две седмици в Гърция ще заработят центровете за регистриране на бежанците. В страната е вероятно в  страната да бъдат изпратени допълнителни служители и експерти, за да спомогнат силите на Frontex.

Междувременно лодки, изпълнени с имигранти и бежанци продължават да пристигат на остров Лесбос и дебатът около това докога ще продължи този поток и доколко Европа е в състояние да приеме толкова много хора се разраства. Все по-често започват да се чуват и гласовете на анализатори, които предупреждават, че интегрирането им в европейските общества е невъзможно и принудителното съжителство неминуемо ще доведе до сблъсъци.

GRReporter се обърна за коментар към Андреас Андрианопулос, директор на Института по дипломация и международни отношения към Американския колеж в Гърция. Той е бивш министър и политически анализатор обширни познания за страните от Централна и Южна Азия. Автор е на няколко книги, две от които са посветени на исляма и неговото разпространение.  

Г-н Андрианопулос, защо определяте многобройните имигрантски и бежански вълни като ислямска инвазия в Европа?

Казвам, че има вероятност това да се случва. Нямам доказателства, че действително е така, но имам основателни причини да предполагам. Не трябва да забравяме, че гражданската война в Сирия започна още преди три години. Защо сме свидетели на масовото пристигане на сирийски бежанци изведнъж през последните шест месеца?

Вторият въпрос е, че преди около пет месеца Ислямският халифат обяви, че ще напълни Европа с 500 000 имигранти, сред които ще има ислямски бойци. От момента, в който това бе обявено станахме свидетели на засилване на бежанската вълна.

Третият въпрос е защо никой не заминава към богатите мюсюлмански държави, а всички се насочват към Запада. Показателно е, че голям брой от така наречените бежанци заминават за Турция, Египет, Ливан и Йордания. Това са мюсюлмански държави, в които обаче има сериозни социални и икономически проблеми и не са в състояние да се погрижат за тях и да ги изпратят към други държави, например в Европа.

Виждаме обаче, че в държави като Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия няма нито един бежанец. При все, че тези държави се намират в непосредствена близост до Сирия. Същото важи и за Азърбайджан.

Също така не е правилно да се твърди, че всички участници в тези мигрантски потоци са бежанци. Например в Унгария през последните четири месеца са пристигнали около 270 – 300 000 имигранти, от които само 30 на сто са от Сирия. Останалите са пристигнали от 18 други държави. Следователно, от къде накъде се говори за политически емигранти, които бягат от Сирия?

Всички тези неща ме карат да се замислям какво точно се случва. Смятам, че Западът не е изследвал проблема в дълбочината му и се държи скандално наивно.

От страна на Унгария вече се появиха упреци към Гърция за засилването на потока към Западна Европа. Каква е отговорността на гръцкото правителство. Случайно ли е съвпадението му с идването на власт на СИРИЗА?

Мисля, че изявленията, че за засиления поток към Унгария е отговорна Гърция не бяха особено успешни. И това, защото не само Гърция е изправена пред предизвикателството да се справи с бежанците. Същото важи и за Италия. Проблем с бежанския поток щяха да имат и други страни, ако не се намираха толкова далеч и не бяха предприели навременни мерки.

Страни като Гърция, заради границата с Турция и близостта си с Близкия Изток и Италия – заради близостта ѝ със Северна Африка и Либия преди всичко, са първият фронт на Европа. Гръцките правителства със сигурност носят отговорност, защото не предприеха никакви мерки и позволиха да се подразбере, че Гърция е открито пространство, в което всеки може да влезе без никакъв проблем.

Категории: Общество разделение между бежанци и незаконни имигранти Европа ислям миграционна политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus