Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съюз готви здравни книжки за бежанците

20 Ноември 2015 / 15:11:16  Анастасия Балездрова
857 прочитания

Европейският съюз подготвя въвеждането на здравни книжки за бежанците, които пристигат на европейска територия. Документът ще е написан на английски и арабски език и ще се раздава в центровете за прием и идентификация (hot spots). Това съобщи европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис малко преди финала на двудневното си посещение в Гърция.

В книжките ще се вписват данни за здравословното състояние на бежанците, както и нуждите им от определени видове здравна помощ. „По този начин те ще имат възможността да потърсят медицинска помощ и да имат достъп до здравни услуги в страните-членки”, посочи еврокомисарят.

Вчера той посети остров Лесбос и намиращите се там центрове за прием на бежанци и имигранти. „Ситуацията там е тежка, за това няма съмнение. Но установих гостоприемността на хората и местните власти и желанието им да помогнат. За мен отношението на хората в Лесбос към бежанците е пример за солидарност, от който трябва да се поучат всички европейски страни и особено онези, които казват, че ще поставят огради по границите си. Не са ни нужни огради, а общи усилия да решим проблема със сътрудничеството на местните общества”, заяви Андрюкайтис.

Той посочи, че не е станал получател на искане от страна на гръцкото правителство за отпускане на допълнителна финансова помощ от страна на Европейския съюз за справянето с бежанската вълна. „Както посочих по време на вчерашната среща с гръцкия министър на здравеопазването, вече са отпуснати значителни средства и Гърция трябва да се задейства възможно най-бързо, за да може да ги усвои”.

Според еврокомисаря средствата са  475 милиона евро от Фонда „Убежище, миграция и интеграция”, 25 милиона евро, които са отпуснати под формата на спешна помощ и 5 милиона евро – също помощ по различни здравни програми. „За да усвои тези средства, Гърция трябва да има необходимите административни способности. Затова препоръчах на правителството да намали броя на административните процедури и да получи парите за приема на бежанците”, каза Андрюкайтис и посочи, че останалите страни-членки на ЕС трябва да бъдат окуражени да помогнат в създаването на структури за прием и предоставянето на необходимите медицински и други материали.

По отношение на здравеопазването в Гърция еврокомисарят посочи, че днешното ѝ състояние е следствие на така или иначе не добре организираната и преди кризата система. „Още преди кризата съотношението между броя на пациентите и обслужващия ги медицински персонал беше ниско. Нужно е осъвременяване на инфраструктурата чрез използването на всички възможности, които предоставя технологията и рационално разпределение на медицинския персонал. Казах и на министъра, че точно сега е моментът Гърция да използва средствата за цялостно осъвременяване на системата, включително чрез масово въвеждане на телемедицински услуги”, посочи еврокомисарят.

На въпрос дали предстои да бъде обсъдено искането от страна на бившия гръцки министър на здравеопазването за назначаване на 13000 здравни работници от различни специалности за покриването на нуждите в гръцките болници, Андрюкайтис отговори, че това не попада в компетенциите на Европейския съюз.

Той призова министрите на здравеопазването да обсъждат свързаните с него въпроси в рамките на Съвета на министрите, а не по време на заседанията на Съвета по икономически и финансови въпроси ECOFIN, така че проблемите да се разглеждат в рамките на 6 - месечните програми и да се постига продуктивен диалог. 

Категории: Общество бежанци и имигранти европейска здравна книжка за бежанци еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus