Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерите имат право на протест, но с платени данъци и без блокади

04 Февруари 2016 / 13:02:10  Иван Петков
1079 прочитания

Хиляди гръцки фермери блокираха пътищата на страната, както и граничните пунктове към България. Невижданите по размер протестни действия са срещу пенсионната реформа, предложена от гръцкото правителство. В тази връзка ви попитахме: “Имат ли право гръцките фермери да блокират магистрали и гранични пунктове?”. Резултатите от анкетата на трите ни езикови страници показват интересни тенденции в отношението към проблема от страна на трите групи наши читатели.

Една трета от читателите на българската ни езикова страница подкрепят протестиращите фермери, заради орязването на пенсиите им. 33% от гласувалите в анкетата застават зад протеста, въпреки причинените неудобства от блокираните пътища. Редно е да се отбележи, че не малка част от българските граждани виждат в различните форми на протест в Гърция, колективно отстояване на права, каквото в България рядко се наблюдава. Съвсем логично, втората по големина група от читатели, 30% от гласувалите в анкетата, също подкрепят протеста, но са на мнение, че недоволството следва да се изразява без да се пречи на движението. Протестът не се подкрепя от 23%, които считат, че е крайно време фермерите да започнат да плащат данъци. 12% застават на позицията, че фермерите са получили достатъчно европейски дотации и не следва да се оплакват. Най-малко читатели, само 2%, са на мнение, че липсата на работа през зимния период и породената от това скука са причина за фермерските блокади.

Различен е вотът на читателите на англоезичната страница на GRReporter. Най-голямата група от тях, 35%, споделя позицията, че фермерите трябва да започнат да плащат данъци, вместо да протестират. Тази позиция е в съзвучие с исканията на Европа за по-добра събираемост на данъците, наред с ябълката на раздора – пенсионната реформа.  27% от читателите подкрепят протеста, но без блокирането на магистралите. 18% от далите своя вот застават зад действията на фермерите, тъй като считат, че орязването на пенсиите е несправедливо и поради това предизвиква очаквана реакция. 12% намират, че получените европейските субсидии са с достатъчен размер и фермерите не би следвало да се оплакват. 8% намират протестите за породени от зимния сезон и скуката от липса на работа.

Гръцките ни читатели подкрепят протестните действия на техните съграждани, но без блокирането на магистралите. 41% от всички гласували в анкетата на гръкоезичната ни страница застават на тази позиция. Освен съдържанието на протеста, 35% от читателите ни подкрепят и неговата форма, а именно блокирането на граничните пунктове с България и големите пътни артерии. За 16% от гласувалите в анкетата е крайно време фермерите да започнат да плащат данъци. 8% считат, че европейските дотации за фермерите са с достатъчен размер и те не следва да се оплакват. Нито един читател на тази страница не виждат като причина за протестите скуката от липса на работа през зимата.

Темата на най-новата ни анкета е интересна и сме убедени, че ще предизвика огромен интерес сред читателите ни. В нея ви питаме: Кои са по-големи патриоти – българите или гърците? С нетърпение очакваме резултатите от анкетата!

Категории: Фермери протести Гърция пенсионна реформа анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus