Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерските блокади продължават и в следващите дни

27 Януари 2016 / 18:01:30  GRReporter
719 прочитания

Гръцките фермери спазиха и днес взетото вчера решение да продължат с пътните блокади. Въпреки че не успяха да вземат единно решение за координиране на протестните действия, всички бяха единодушни, че ще продължат да спирт движението по пътищата и към граничните пунктове, тъй като, по думите им, проблемите им се задълбочават.

В 12:00 фермерите от региона на Серес блокираха граничния пункт Промахон, като до момента не е ясно кога ще бъде възможно преминаването на автомобили от и към него. Според гръцки медии български шофьори на ТИР-ове се изнервили от продължителното чакане и вследствие на реакцията им възникнал конфликт с фермерите. Наложила се намеса на полицията, за да се усмирят духовете. По целия път от границата към Солун прекъсванията на движението стават в интервалите 12:00 – 14:00 и 18:00 – 21:00.

Блокадите продължават в цяла северна Гърция, както по автомагистрала „Егнатия”, така и към граничните пунктове по границите с България до Драма, Македония и Албания.

През обедните часове, от 12:00 до 15:00 фермерите от региона на Лариса и околните области спират движението през прехода Темби и практически разделят Гърция на две.

Протестите им се очаква да продължат за неопределен период от време, след като по думите им няма да преговарят с правителството, ако то не оттегли спорния проектозакон. Утре в 15:00 фермери ще протестират в Солун по време на откриването на търговското изложение за земеделски машини и съоръжения Agrotica. На него ще присъства министърът на земеделското развитие Евангелос Апостолу, който само преди седмица стана приемник на гнева на фермерите в Комотини.

48-часова стачка срещу пенсионната реформа и данъчното облагане на фермерите провеждат и земеделците, които продават продукцията си на откритите пазари. Днес част от тях се появиха на пазара в атинския квартал Колонос и раздадоха безплатно плодове и зеленчуци.

снимки: amna.gr/ Pantelis Saitas

Интересът от страна на гражданите бил толкова голям, че акцията по раздаването започнала 15 минути по-рано от планираното време, както съобщиха гръцки медии. Предоставените количества приключили в рамките на 20 минути.

Категории: Общество фермерски протести пътни блокади граничен пункт Промахон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus