Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Грипната епидемия взе 5 жертви в Гърция

10 Януари 2015 / 15:01:41  GRReporter
1211 прочитания

Сезонната грипна вълна в Гърция вече започна  и се очаква да продължи до март. До вчера Центърът за контрол и превенция на заболяванията беше регистрирал 5 жертви заради усложнения след грип. Два от случаите са от последната седмица. Отбелязани са и още 10 сериозни случаи, при които се е наложило хоспитализиране в реанимация.  При наличието на тези данни, специалистите призовават отново гражданите да спазват мерки за хигиена на дишането и на ръцете. На най-уязвимите групи от населението се препоръчва да си направят противогрипна ваксина.  На лекарите са дадени указания за навременно прилагане на антивирусни лекарства срещу грип.

 В свое изявление, Центърът за контрол и превенция на заболяванията  предупреждава за засилването на вълната на сезонния грип, която се очаква да продължи 3 месеца.  Специалистите очакват в Гърция да се разпространят грипните щамове Α (Η3Ν2), Α (Η1Ν1) pdm09. Това са щамовете, предизвикали пандемията през 2009.  

Както се подчертава в изявлението, по време на тазгодишния период на грипната епидемия особено безпокойство предизвиква фактът, че щамът, отговорен за високата заболеваемост както в Европа, така и в Америка, е Α (Η3Ν2). Той показва генетични разлики от съответния щам, съдържащ се в настоящата ваксина срещу сезонния грип. И в Гърция именно този щам предизвиква най-голямата част от случаите на заболяване от грип.  

Лекарите-специалисти на  Центъра за контрол и превенция на заболяванията обясняват, че ваксината си остава най-доброто средство за предпазване от грип. Тя защитава от щамовете Β и Α (Η1Ν1), и може  чрез производството на антитела с кръстосан имунитет да предпази и от заболяване и усложнения, причинени от щама A (H3N2). "Затова се препоръчва продължаването на ваксинирането на рисковите групи със съществуващата противогрипна ваксина през цялата продължителност на грипната епидемия. Това са хората над 60-годишна възраст, деца и възрастни с хронически заболявания, бременни и кърмещи жени, хора с болестно затлъстяване, и всички затворени общности - затвори, институции, училища и специални училища” се казва в изявлението на центъра.

Припомня се и необходимостта от спазване на хигиена на дишането и на ръцете, като например закриване на устата при кашляне и кихане. Препоръчва се изолация (да не се ходи на училище и работа) за хора, които имат грипоподобни симптоми, за да не се предава вирусът. Пациенти, които имат продължителни и сериозни симптоми на грип трябва да потърсят лекарска помощ. Центърът за контрол и превенция на заболяванията  призовава лекарите да бъдат особено внимателни и да предоставят ранно антивирусно лечение  на високо рисковите групи.

Категории: грипна епидемия вирус щам ваксина жертви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus