Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Грък даде под съд руския олигарх Рибольовлев

05 Октомври 2015 / 11:10:41  GRReporter
637 прочитания

Решението на руския олигарх Дмитри Рибольовлев да купи острова на Аристотел Онасис се превърна в международна новина миналата година. Той и дъщеря му Екатерина, която е официалният собственик на Скорпиос отпразнуваха събитието с грандиозно парти, на което бяха поканени десетки представители на световния джет-сет. Сред тях бяха принцът на Монако Алберт и други членове на неговото семейство, членове на футболния клуб Монако, кралски особи от други страни, бизнесмени и представители на шоу бизнеса.

Днес гръцкото издание Етнос разкрива, че във връзка със събитието и с оглед на сигурността на гостите бреговата охрана в Левкада издала забрана за преминаването на плавателни съдове около острова и по-конкретно в морския регион между Скорпиос и малкото необитаемо островче Скорпиди.

За целта там били инсталирани шамандури и цялата площ била патрулирана от охранители, които наблюдавали за спазването на забраната с моторни лодки. Всеки нарушител на забраната бил предупреждаван, че ако навлезе в определеното пространство, охраната на Рибольовлев ще подава сигнал до бреговата охрана, а тя ще налага глоба в размер на 1500 евро.

Един гръцки гражданин обаче отказал да спази забраната и според източници заявил, че няма проблем да плати тази сума, както и направил. Докато очаквал да получи призовка за плащането ѝ обаче той подал иск до Върховния административен иск, в който поискал да бъде отменена заповедта на директора на бреговата охрана в Левкада. Той аргументирал иска си с поредица от правни аргументи и най-вече с това, че решението налага безпричинно ограничения на свободата му на движение. Според иска то нарушава и един от основните принципи в гръцката конституция – този на равенството.

Етнос пише, че първоначалната забрана, която била издадена за срок от 4 дни през юни 2014 била аргументирана с нуждата от предприемане на мерки за сигурност и полицейски надзор в морската площ около Скорпиос.

През месец май 2015 директорът на бреговата охрана в Левкада издал заповед, с която забранил преминаването на всички професионални и частни плавателни средства през цялата година както в пространството между Скорпиос и Скорпиди, така и от източната и западната страна. Според местните медии искането за това било внесено от компанията, която е поела мениджмънта на острова.

Етнос пише, че решението на бреговата охрана предизвикало реакции сред жителите на региона и най-вече на рибарите и собствениците на кораби, които организират еднодневни туристически круизи. Представители на Работническия център в Левкада направили язвителни изявления и отправили искане към областната управа и компетентното министерство да отменят ограничителните мерки.

На 8 септември директорът на бреговата охрана обаче не премахнал забраната, а само я ограничил с 4 месеца. В новото решение се посочва, че преминаването е позволено само през зимните месеци, а от началото на март до края на октомври е забранено на всички плавателни съдове да преминават през определеното пространство.

От Етнос коментират, че когато ищецът получи призовката да плати глобата, в съда ще бъде подаде нов иск срещу нейното налагане. Законността на забраната за преминаване с продължителност от 8 месеца се очаква да бъде разгледана през следващите месеци.

Категории: Общество Дмитри Рибольовлев остров Скорпиос брегова охрана в Левкада забрана за преминаване на плавателни съдове съдебен иск Върховен административен съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus