Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците и германците във фазата на любовното разочарование

17 Юли 2015 / 12:07:24  GRReporter
1312 прочитания

Връзките между Германия и Гърция са особено интензивни. Може да се говори за отношения на любов и ненавист, пише писателят и журналист Филип Дуру, който поглежда историята от изненадващ ъгъл.

“До Втората световна война именно гръцката култура позволява на Германия да стане съвременен народ. Оттогава обаче, Берлин гледа Атина като отрицателен пример, който не иска да прилага правилата”, пише в статията си в Liberation Дуру и продължава: “Германия е построена по модела на древна Гърция. Този модел беше разрушен през Втората световна война”.

Действително, Германия и Гърция имат едновременно тясна, силна и трудна връзка. Днес се срещат два феномена – в момент, когато Германия е най-голямата икономическа сила и непрекъснато приема гръцки емигранти, едновременно с това изпраща масово немски турсити в Гърция.

Някои немци изпитват определено снизхождение към Гърция – от вида “те са бедни, идват да работят при нас и за шастие ние можем и ходим на почивка през лятото”. Bild писа преди 5 години на корицата си “Продайте ни островите си!”, като остави да се подразбере, че германците ще ги управляват по-добре.

Почитатели на старогръцкия език

В същото време, за немците е неприемливо да извадиш от училищната програма старогръцкия и латинския. Политик като Шойбле има класическо образование и е имал по 5-6 часа старогръцки и латински език на седмица.

Винаги тлее едно чувство за малоценност, макар че сега то е преобърнато: днес културата сме ние, казват полугласно германците. Можете да добавите към това и клишетата за гърците, че са лъжци, мързеливци и други подобни, Bild посвети цели страници на това. С други думи, за германците гърците днес не са нивото на античните си предци.

Прилича малко на любовно разочарование

Но и съвременните гръци имат своите чувства. Манолис Глезос, човекът, който свали германското знаме от Акропола през Втората световна война, днес е евродепутат от СИРИЗА. Самият Алексис Ципрас поиска военни репарации в размер на 300 милиарда от германците. Идеята предизвика буря в Германия. Любовта към гръцката култура и презрението към Гърция по същество са двете страни на една и съща монета. Надценяваме едното, подценяваме другото. Прилича малко на любовно разочарование. Виновни сте, защото ни разочаровате, защото не сте на височината на един културен и исторически идеал, какъвто беше древна Гърция.

Ангела Меркел не не иска да е политикът, който ще разруши това, което нейните бащи в политиката Конрад Аденауер и Хелмут Кол създадоха. Може да е влязла в историята като канцлерът, избран три пъти, но не иска да е онази, която ще раздроби Европа на парчета. Трябва обаче да работи заедно с Шойбле, за когото има правила и те са свещени. Тези правила позволиха на Германия да не пропадне в бездната на историята и тези правила всички ние трябва да ги уважаваме.

Какво обясняват германците на Европа:

“Ние сме шампиони по етика, зашото валутата ни пострада два пъти – през 1923 и през 1948”. Повече от 25 години от Германия беше изисквано прилагането на много строги закони и разрушаването на два режима. До 1953, когато беше орязан дългът и световното развитие й позволи да се възроди.

Минават през гръцката култура

Всички историци, всички университетски преподаватели, минават през гръцката култура. Всички наричат Филип и Александър Македонски политици, които обединиха и укрепиха страната си. През 18 век, когато е открит Помпей, древен Рим излиза на мода навсякъде, освен в Германия. Йохан Винкелман проучва древната скулптура и смята, че Гърция е художественият стандарт, който превъзхожда всичко друго.

Философите и Гърция
В началото на 19 век всички големи имена в немската литература – като Гьоте и Шилер възпяват Гърция и заявяват, че тя е тяхната родина. Философите Хегел, Ницше и Хайдегер се кълнат в името на Гърция. Лингвистите изучават гръцки и немски и обявяват, че от лингвистична гледна точка двата езика имат същата структура, “това са едни и същи езици, имат един и същ дух”. Мемориалът Валхала, построен от Лудвиг Баварски в долината на Дунав, е по образец на Партенона.

Било е необходимо да знаеш старогръцки език
За германците Гърция се идентифицира мисълта, автентичността, абсолютната истина. За да присъства някой на лекциите на Хайдегер, е трябвало да знае много добре старогръцки, тъй като текстовете, които се разглеждали били на този език. Хана Арендт и всичките му ученици работели със старогръцките текстове и изобщо не е поставян въпросът да бъдат преведени. За Хайдегер единствените езици, на които може да мисли някой, били гръцкият и немският. Гърция е кулминацията на мисълта, а Германия е естественият й последовател.

Туристите и Хайдегер
Според един анекдот, в началото на 1960 Елфрид Хайдегер предлага на съпруга си да посетят Гърция. Хайдегер се колебае, след това все пак го прави. Накрая пише един текст, в който разказва за разочарованието, след като в видял античните паметници, пълни с туристи с фотоапарати, които му пречат да мисли.

Хайдегер и съпругата му в Делфи

През 1821 в Гърция започва войната за независимост срещу Османската империя. Метерних, който командва в Европа, отказва да помогне на Гърция. Да, гърците били християни и се борят срещу мюсюлмани, но турците представляват империята, а Метерних подкрепя монархиите в Европа, които се борят с демократичните идеи. Националната идея е свобода на народите срещу монархиите.

Категории: Германия Гърция връзки разочарование древногръцка култура старогръцки език
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus