Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците се запалиха по спорта и фитнесите

10 Септември 2015 / 15:09:45  GRReporter
1076 прочитания

Кадрите с опашки от хора, чакащи пред известна верига фитнес салони в понеделник рано сутринта, обиколиха интернет, предизвиквайки изненада дори сред тези, които от години се занимават с фитнес. Причината са ниските цени за годишните абонаменти, подтикнали много хора да се запишат в конкретната верига. Дали обаче това отговаря на начина на живот и навиците на гърците? Дали е просто мода или последица от манията да преследваме промоциите?

Обръщане към спортуването

През последните години се забелязва обръщане на гърците към един по-здравословен начин на живот, включващ спортуването на открито или в закрити пространства. Както обяснява пред вестник „Вима“ главният секретар на Гръцката асоциация на фитнес центровете Дорос Клеовулу, причината, допринесла за тази възходяща тенденция и засиления интерес към фитнеса, е «непрекъснатото информиране на хората за значителните ползи от физическите упражнения. По-младото поколение гърци е свързало ежедневието си с фитнеса. Доста лекари препоръчват на своите пациенти физическа активност с лечебна цел или дори като превантивна мярка. А при икономическата криза, през която преминава страната, може би това е една сравнително евтина и едновременно с това полезна дейност».

Както обяснява 19-годишната Христина от град Волос, тя е решила да си купи годишна абонаментна карта за фитнес, за да свикне да се упражнява системно по някаква програма, но и за да се справи със стреса в университета. При това, както описва пред вестник „Вима“, в разговори със свои колеги в университета тя е забелязала тази промяна, «бих казала, че става дума за голяма промяна. Мисля, че вече им омръзна прекаляването във всичко и искат нещо по-добро за живота си».

Своя малък принос за тази тенденция дават и фитнес центровете Yava Fitness по повод Европейската седмица на спорта чрез двудневната си промоция, привлякла множество хора. Струпването на толкова много желаещи изненада дори управителите на фитнес салоните.

Безумна конкуренция

Поради общата икономическа ситуация в страната обаче абонаментните записвания както в големите вериги, така и в малките квартални фитнес салони, са намалели значително. Така ако някой търси място, където да тренира, може да открие вече и икономични пакети. «Управителният съвет на Гръцката асоциация на фитнес центровете и болшинството от нейните членове са се обявили против това безумно намаляване на цените за предоставяните от фитнес центровете услуги. През последното десетилетие, преди началото на икономическата криза, някои вериги фитнес салони започнаха да намаляват цените, за да привлекат клиенти», посочва Дорос Клеовулу. «Една нездрава конкуренция доведе до там цените на годишните програми да паднат под 100 евро. Математически сигурно е, че толкова ниски цени на услугите си не предлага нито един бранш, сроден на фитнес центровете (центрове за отслабване, козметични салони и др.). Освен това е ясно, че тази ниска ценова политика води само до подронване авторитета на бранша и влошаване на услугите. Подобни действия не само не са полезни за бранша, а напротив, създават огромни проблеми», продължава Дорос Клеовулу.

Това намаляване на цените е довело до увеличаване на спортуващите и се получава струпване на хора във фитнес центровете. Госпожа Лили след работа и между извънучилищните занимания на децата си се опитва да включи и фитнеса в своята програма, като избира кварталния фитнес салон. «Повече ми харесват груповите програми по пилатес и зумба. Тъй като обаче цените са ниски се събират доста хора, и въпреки че залата е голяма, атмосферата е задушаваща и заниманията не се провеждат правилно», казва тя.

«Ние като отговорна браншова организация призоваваме потребителите да не избират фитнес салон само според цената. Съчетанието от критерии за избор на фитнес център трябва да включва контрол върху стандартите на съоръженията и оборудването, качеството на предлаганите услуги, подготовката и квалификацията на персонала, условията за климатизация и проветряване на помещенията и др.», казва в заключение Дорос Клеовулу.

За 28-годишната Олга фитнесът е част от нейното ежедневие през последните четири години. Както обяснява самата тя, и преди се е опитвала да се занимава сериозно с фитнес следвайки модата с годишните абонаменти на веригите, но не е успяла. «Задължително условие за мен е подготовката на инструкторите и желанието им да бъдат до мен, както и хигиената в залите за упражнения и съблекалните. Предпочитам да платя малко повече, но да не се блъскам в някое тясно място, където ходя освен всичко друго и за да избягам от ежедневието», коментира тя.

На открито

Доста гърци прибягват и до алтернативното спортуване на открито. Стадиони и паркове се пълнят всеки ден и особено в почивните дни с хора на всякаква възраст, които бягат и спортуват. «Прави ми добро впечатление това, че в моя квартал срещам много компании или възрастни двойки, облечени в спортни екипи, да излизат всеки ден на разходка. Също така и в спортния център Грава сутрин в събота и неделя редом с младите спортисти бягат или вървят хора от всички възрасти», казва Олга. «Отчасти се е променил начинът на живот на гърците, хората като цяло искат да спортуват. Намират отдушник за проблемите си във фитнеса, нещо, което е добре за нас, инструкторите», разказва пред вестник „Вима“ фитнес инструкторът Панделис Папас.

Фитнес и online

Категории: фитнес спортуване верига фитнес салони промоции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus