Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците все по-зависими от интернет

25 Ноември 2015 / 11:11:07  GRReporter
606 прочитания

С всяка изминала година гърците стават все по-зависими от интернет. Това сочат сумираните данни от 31 телефонни линии за помощ към Общоевропейската мрежа на националните центрове за безопасен интернет Insafe. Според тях процентът на прекаленото потребление на интернет в страната през първата половина на 2015 е достигнал до 40 на сто.

Този процент е повишен с 9 на сто в сравнение с втората половина на миналата година. Повишение обаче има и в средната за цяла Европа стойност. От 5 на сто през 2014 то е достигнало до 7 на сто тази година.

Поверителността във виртуалното пространство заема второ място в класацията със завишените показатели. Непознаването на начините, по които потребителите на интернет, и особено младите хора, могат да защитят личните си данни онлайн е достигнала до 25 на сто.

За разлика от първите два показателя, онлайн насилието е намаляло с 3 на сто в сравнение с втората половина на 2014 (от 19 на 16 на сто). Средните европейски стойности за запазването на поверителността са 13 на сто при 12 на сто миналата година и 15 на сто за онлайн насилието. То е намаляло осезателно от 21 на сто през 2014.

„Този факт доказва на практика, че информацията и обучението сред децата  за придържане към по-добро отношение и спазване на моралните ценности трябва да обуславят поведението ни онлайн”, се посочва в доклада на мрежата.

В него се отчита също повишение на случаите, в които потребителите информират за своята сексуална насоченост и интимните си връзки с 2 на сто. В същото време процентите на оплакванията от опити на педофили да се свържат с деца и млади хора (grooming) , получаване на електронни съобщения с предложения за сексуални контакти (sexting), сексуалният тормоз, хранителни разстройства, самонараняване и самоубийства  са ниски.

Голямото мнозинство от получените оплаквания (77 на сто) са били отправени по телефона, 19 на сто по електронната поща и 3 на сто в чата. 70 на сто от оплакванията са били направени от момичета и жени, 30 на сто от момчета и мъже, като само 9 на сто от тях са малолетни. 15 на сто от авторите на оплакванията са учители и 74 на сто – родители.

Подробни данни за всички европейски страни са налични в сайта: http://helplines.betterinternetforkids.eu/ 

Категории: Общество зависимост от интернет поверителност във виртуалното пространство онлайн насилие Общоевропейска мрежа на националните центрове за безопасен интернет Insafe
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus