Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция дава гражданство на 100 000 деца на имигранти

10 Юни 2015 / 13:06:23  GRReporter
1106 прочитания

Според заместник-министъра по миграционната политика Тасия Христодулопулу, изчислено е, че до 100 000 деца на имигранти ще могат да получат гръцко гражданство. Това ще стане възможно въз основа на разпоредбите в новия проектозакон, който се обсъжда от вчера в съответните комисии на гръцкия парламент.

Възражения срещу основни разпоредби обаче, изразени при това от представители на коалиционния партньор Независимите гърци, принудиха Тасия Христодулопулу в края на заседанието да намекне, че ще има промени, с цел «да бъде постигнат възможно най-широк консенсус при гласуването на проектозакона». Очаква се той да бъде гласуван в пленарна зала най-вероятно следващата седмица.

Както посочи заместник-министърът по миграционната политика, три са условията за получаване на гръцко гражданство:

1) легалното пребиваване в Гърция в продължение на 5 години на поне единия от родителите на детето.

2) детето да е родено през тези 5 години.

3) детето да е записано в първи клас, но и да продължава да ходи на училище към момента на подаване на заявлението.

Едновременно с това се предвижда възможност за получаване на гражданство от деца, родени без някой от родителите им да е живял 5 години в Гърция, както и от деца, които са пристигнали в Гърция много малки и са завършили 9-годишното задължително образование или средно образование. В проектозакона е предвидена възможност за получаване на гражданство и от младежите, вече пълнолетни, които са завършили висше образование.

За «стари» имигранти

По време на заседанието Тасия Христодулопулу подчерта, че проектозаконът засяга «предишните имигранти, които вече са узаконили своя престой в Гърция по различни начини», а не новите имигранти: «Знаем, че от новата вълна имигранти никой не иска да остава в Гърция. Всички се натискат да си тръгнат. Никой не иска да остане в страната и да се установи по този начин», добави тя.

Представителят на Нова демокрация Йоргос Георгандас заяви, че това е проектозакон, който «изпраща погрешни послания към всички» при това в момент, когато проблемът с имигрантите е много остър. Той добави все пак, че опозицията се запазва правото да гласува по принцип проектозакона. Въпреки това малко по-късно Адонис Георгиадис предизвести гласуването срещу проектозакона, като отправи сериозни критики в допълнение на възраженията, изразени от Харилаос Атанасиу също от Нова демокрация.

Предложения за промени, като например да се постави като условие завършването на начално училище, а не просто записването на детето, направиха представители на партията Потами. От Гърцката комунистическа партия пък поискаха пълни права за всички деца на имигранти, родени в Гърция. А според Златна зора, правителството се опитва да унищожи гръцкото общество.

Така, положително за новия проектозакон по принцип се изказаха само депутати на СИРИЗА, Независимите гърци и ПАСОК. Днес да изкажат своята позиция са поканени извънпарламентарни институции, а следобед ще бъдат обсъдени отделните членове на проектозакона.

 

 

Категории: имигранти деца гръцко гражданство проектозакон парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus