Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция предлага официално бабата и рибаря от Лесбос и Сюзън Сарандън за Нобел за мир

01 Февруари 2016 / 17:02:48  GRReporter
1158 прочитания

Гърция представи официално своето предложение за тазгодишната Нобелова награда за мир. Кандидатите са трима и символично представляват позицията на Гърция, хуманитарните организации, доброволците и солидарните гърци в продължаващата и до днес бежанска криза.

Предложението бе анонсирано от председателя на Атинската академия и писател Танасис Валтинос, декана на университета Пандио и председател на Гръцката фондация за култура Христос Ялуридис, председателя на Гръцката олимпийска комисия Спирос Капралос и председателя на съвета на ректорите на гръцките университети и ректор на Тесалийския университет Георгиос Петракос.

В предложението се посочват имената на двама гръцки доброволци, които с придобилите голяма публичност свои действия заинтригуваха международната общност за хуманитарните аспекти на бежанската криза.

Единият от кандидатите е 85-годишната баба от село Сикаминия на остров Лесбос Емилия Камвиси, която бе заснета да храни заедно с приятелките си бебето на бежанка от Сирия. Вторият е 40-годишният рибар Стратис Валиамос. В предложението се посочва, че в тяхно лице ще бъдат почетени всички доброволци – жители на островите в Егейско море.

Третият кандидат е световноизвестната холивудска актриса и активистка Сюзън Сарандън за това, че пристигна на Лесбос, прекара там няколко дни и с действията си облекчи бежанците и имигрантите. В нейно лице се признава приносът на всички чуждестранни доброволци, които направиха същото през миналата година.

Както стана ясно, ако гръцките кандидати спечелят Нобеловата награда за мир, паричната сума, която я придружава ще бъде предоставена за укрепването на здравните служби на егейските острови. Почетните дипломи се планира да бъдат представени в Музея на Акропола. 

Категории: Общество бежанска криза гръцки кандидати за Нобелова награда за мир баба Лесбос рибар Сюзън Сарандън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus