Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се готви да задейства центровете за задържане на нелегални имигранти

08 Февруари 2016 / 09:02:23  GRReporter
1181 прочитания

Македония поставя втора телена ограда по границата си с Гърция, съобщиха гръцки медии. Според публикациите подготвителните работи вече са започнали за издигането на ограда в неутралната зона между Идомени и Гевгели, откъдето се осъществява преминаването на бежанците към централна и северна Европа.

Първата ограда на същото място бе поставена през ноември миналата година и от тогава е била удължена няколко пъти. Според източници към момента дължината ѝ е около 35 километра, а според официално съобщение на македонското правителство, Скопие се е снабдило с необходимата телена мрежа от Унгария.

снимка: kathimerini.gr

Паралелно с това страната отново затвори неутралната зона на границата си с Гърция, в резултат на което в района на село Идомени бедстват над 5 000 бежанци.

Според публикация на Financial Times в Европейската комисия е разработен план за изпращането на граничари и войници на границата между двете страни в опит за намаляване на бежанския поток. До момента 67 000 бежанци са пристигнали в централна и северна Европа от Гърция. Дипломатически кръгове изразяват опасения, че този брой ще се увеличи през следващите седмици вследствие на влошаването на ситуацията в Сирия.

Натискът към Гърция да действа максимално бързо във връзка с изграждането на центрове за прием и регистриране на бежанци непрекъснато се увеличава. Срокът е повече от притискащ, тъй като инфраструктурата трябва да е готова до началото на срещата на върха на ЕС на 18 февруари, когато ще бъде обсъдена и бежанската криза.

Въпреки че заместник-министърът за миграцията Янис Музалас определя като „глупост” вероятността Гърция да бъде отлъчена от Шенгенското пространство, гръцкото правителство изглежда решено да задейства всички центрове за временно задържане на имигранти, които бе изградило предишното п