Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция стана втората страна в света след Бангладеш с ДДС върху частното образование

29 Август 2015 / 16:08:56  GRReporter
927 прочитания

Насочило мислите си към предстоящите избори, правителството на СИРИЗА и Независимите гърци направи завой и потърси начини да отложи налагането на 23% ДДС върху таксите в частните училища. Това решение беше взето през юли. Над 100 000 са събраните подписи на родители, баби и дядовци, а и не само, срещу ДДС, което ще натовари таксите с до 2000 евро годишно.

В същия момент вчера ЕК, в отговор на въпрос на Нова демокрация, отговори, че налагането на непреки данъци като ДДС върху образованието противоречи на директивата на Общността.

Затова председателят на Нова Демокрация Евангелос Меймаракис поиска от служебното правителство да отложи със законодателен акт налагането на ДДС върху учебните такси. Само Бангладеш в целия свят има непреки данъци върху образованието. Азиатската държава взе това решение през юли, както и Гърция. Единствената разлика между двете е, че Бангладеш наложи ДДС от 7% срещу 23% за Гърция.

ДДС беше наложено със задна дата върху таксите на частните училища, колежи, школи, професионални колежи, консерватории, центрове за обучение през целия живот. След налагането на данъка, голям брой частни образователни институции са заплашени от фалит.

И най-важното – едно такова решение ще натовари извънредно стотици хиляди гръцки семейства, и главно децата, които учат в тези институции. Необходимо е да се подчертае че налагането на ДДС върху частните училища е по инициатива на гръцкото правителство, а не на кредиторите.

По информация на Катимерини, до вчера, преди предаването на властта на служебното правителство, икономическият екип на правителството на Ципрас се е опитвал да намери решение и да замрази данъка. Разбира се, това означава да се намерят равностойни мерки в съгласие с кредиторите. Според доклада на Сметната палата от ДДС върху частните училища се очакваха приходи от 168 милиона евро през 2015 и от 240 милиона евро през 2016 и след това.

След отговора на ЕК Меймаракис предложи служебното правителство да замрази решението. И депутатите от Потами Харис Теохарис и Георгиос Мавротас поискаха преразглеждане на решението. Според тях „налагането на ДДС ще има обратни на очакваните финансови резултати заради отрицателните си последици върху образователния сектор”. Срещу налагането на ДДС се обяви и отговарящата за образованието в ПАСОК Ефи Христофилопулу, според която хиляди ученици ще бъдат принудени внезапно да сменят училищата си.

Вчера беше организирана среща по инициатива на председателя на Централния съюз на търговските камари и на Атинската търговско-промишлена камара Константинос Михалос. В нея участваха представители на частни образователни институции. На срещата беше решено да бъде създадена комисия, която да оказва натиск върху правителството. Ще се търси и съдействието на компетентните европейски органи.

 

 

Категории: частни училища ДДС замразяване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus