Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки фермери започват протести по пътищата

12 Октомври 2015 / 10:10:50  GRReporter
786 прочитания

Гръцките земеделци и животновъди са решени да започнат динамични протести през следващите дни. Те се противопоставят на приемането на ново данъчно законодателство, което включва промени за сектора.

Решението бе взето на вчерашното заседание на фермерите от северна Гърция и областите Тесалия и Атика, които се отзоваха на призива, отправен от Общогръцката координационна комисия на земеделците и животновъдите в село Никеа край Лариса.

Участниците в него подкрепиха единодушно предложението за започване на протести, които включват трактори и земеделски съоръжения по пътищата и конвой до Атина. Те заявяват, че са решени да не позволят да бъдат гласувани и приложени промените в данъчното им облагане. Те включват покачване на данъчната ставка за доходите им от 13 на 20 на сто през 2016 и постепенно премахване на връщането на акциза за нафтата, което важи до момента. В допълнение, в началото на октомври главният секретариат за приходите увеличи със задна дата данъка върху приходите на фермерите през 2014 от 27,5 на 55 на сто. В промените се предвиждат също предварителен данък от 75 на сто за печалбите през 2015 и 100 на сто за печалбите през 2016.

Фермерите са категорични, че предстоящите промени в данъчното законодателство са несправедливи и изключително тежки и практически ще унищожат сектора.

В коментар пред GRReporter председателят на съюза на фермерите в региона на Серес Янис Туртурас посочи, че колегите му също ще участват в протестите. „В редиците на фермерите има брожение, тъй като новият проектозакон ще ни унищожи в буквалния смисъл на думата”, заяви Туртурас, като уточни, че протестите в региона на Промахон не се очаква да започнат през следващите 15 дни.

До момента няма яснота по отношение на точната дата на започването на протестите, както и в какво точно ще се изразяват те. Организаторите отправиха открит призив за участие към всички гръцки земеделци и животновъди, като посочиха, че „няма нещо, което да ни разделя. Проблемите са общи”.

В заседанието в Никеа са участвали също рибари от региона на Волос и председателят на съюза на търговците от откритите пазари. Заедно със земеделците и животновъдите те са решени да не позволят прилагането на новите данъчни мерки.

Идващата неделя в Лариса ще се състои заседание на Общогръцката координационна комисия на фермерските пътни блокади. В съобщението на нейното ръководство се посочва, че се очаква да се приемат решения за провеждането на протести в цялата страна „срещу антифермерската политика на ЕС и на гръцкото правителство с цел да се създаде мощен фронт срещу данъчната инвазия в ущърб на земеделците и животновъдите”.

Категории: Общество фермерски протести данъчно облагане блокади по пътищата Промахон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus