Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата криза е вредна за вашето здраве

14 Декември 2015 / 19:12:10  GRReporter
522 прочитания

Над 44% от гърците споделят, че вследствие на икономическата криза изпитват отрицателни емоции като несигурност, тревожност, страх, гняв, възмущение, разочарование, горчивина, тъга, стрес, като най-голям е този процент сред хората с ниски доходи. Едновременно с това се наблюдава ръст на депресивните състояния.

Изследване на GPO, поръчано от Националната школа по обществено здраве, посветено на здравословното състояние и лечение на гърците в условията на икономическа криза, показва, че здравето на гърците все по-вече се влошава. Установена е пряка връзка между здравословното състояние и доходите, между хроничните здравословни проблеми и възрастта, наднорменото тегло и нивото на образованост.

Що се отнася до социалното измерение на проучването, установено е, че около 1/3 от гърците през повечето време изпитват затруднения в изплащането на сметките си, и че в групата от населението, чиито доходи отиват основно за плащане на сметки и дългове, собствената оценка за здравословното състояние е доста под средното.

Същевременно 25% от гърците не са се лекували или не са направили препоръчаните им изследвания поради финансови затруднения.

Освен това проучването показва определени резултати, които са балансиращи фактори в условията на икономическа криза, като намаляване на процента пушачи, спад в консумацията на алкохолни напитки или червено месо – една тенденция, която се потвърждава в изследванията от последните 13 години.

Най-високите проценти добро здравословно състояние са отчетени в област Атика и Солун, а най-лоши са резултатите на островите в Егейско море и Крит, поради трудния достъп до здравни услуги. Според проучването, наблюдава се спад в нивото на здравословното състояние сред младите в периода 2011-2015.

По отношение на определянето на здравословното състояние в зависимост от доходите, както се очаква, то е най-добро при хората с най-високи доходи, с изключение на тези, които „нямат изобщо доходи”, посочващи, че са в добро здравословно състояние. Този изненадващ резултат се отдава на младата възраст на хората, принадлежащи към тази категория.

И накрая, 42% от участниците в проучването са диагностицирани с някакво хронично заболяване, като повече от половината са жени, двама от всеки трима страдат от затлъстяване или имат наднормено тегло, а един от всеки петима болни с хроничен здравословен проблем е пушач (това съотношение е един на трима при болните с хронични белодробни заболявания).

Следователно проучването потвърждава високата заболеваемост и честата поява на метаболитен синдром, като отчита, че 59% от участвалите в анкетата, които са използвали здравни услуги, са страдали от затлъстяване или са имали наднормено тегло.

 

 

 

Категории: икономическа криза здравословно състояние депресии проучване GPO
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus