Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ирански бежанци на границата с Македония зашиха устите си

23 Ноември 2015 / 17:11:08  GRReporter
832 прочитания

Поне десетима имигранти от Иран започнаха гладна стачка и зашиха устите си в знак на протест срещу забраната да преминат гръцко-македонската граница.

снимка: EPA/ Georgi Licovski

В неутралната зона между двете страни се намират около 1000 имигранти от различни националности, на които не е разрешено да се намират те. Те викат протестни лозунги и издигат призиви за отмяна на забраната.

снимка: AP Photo/ Giannis Papanikos

В очакване да им бъде позволено да прекрачат границата, имигрантите нощуват в палатки при тежки условия, тъй като студът е повече от осезаем, особено през вечерните и нощните часове.

снимка: Reuters/ Yannis Behrakis

Въпреки това вчера и по-рано днес част от имигрантите се съблякоха голи до кръста в знак на протест срещу забраната.

снимка: kathimerini.gr

„Бежанците от Ирак, Афганистан и Сирия преминават бързо”, посочи пред Атинската информационна агенция представителят на гръцкото представителство на Върховния комисариат за бежанците на ОНН Александрос Вулгарис. Той допълни, че въпреки забраната да преминат, и имигрантите от други националности получават информация за процедурите за получаване на убежище. „Сред тях може да има хора, които имат нужда от защита като бежанци”, подчерта той.

снимка: Reuters/ Yannis Behrakis

За онези от имигрантите, които не могат да преминат границата и искат да се върнат в Атина има автобуси с цена на билета 50 евро. Много от неправителствените организации, които се намират в лагера за временен престой протестират срещу цената и призовават тя да бъде намалена.

Според разпространените вчера официални данни броят на бежанците и имигрантите в Идомени е намалял след решението на Македония да приема на територията си само сирийци, афганистанци и иракчани. Стотици имигранти от Пакистан, Бангладеш и други страни вече търсят други маршрути, по които да заминат към Западна Европа. 

Категории: Общество бежанци и имигранти граница между Гърция и Македония Идомени иранци гладна стачка зашиха устите си
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus