Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изчезва египетският лешояд – символът на Метеора

02 Април 2015 / 11:04:00  GRReporter
1126 прочитания

Преди няколко седмици египетските лешояди – символът на Метеора, започнаха да се завръщат в Гърция. Те са оцелели, прелитайки над Египет, Израел, Сирия и Турция, където се водят сражения, но са заплашени от смърт в мирна Гърция от отровите, поставени от безскрупулни хора в природата.

Незаконната употреба и разпространяване на отровни примамки застрашава египетските лешояди с изчезване. В района, който някога бе местообитание на най-голямата колония от тези птици в Гърция, днес са останали едва няколко двойки.

През последните 30 години популацията на египетските лешояди в Метеора е намаляла с над 80%. Днес в цялата страна живеят не повече от 15 двойки, и по-конкретно в Тесалия, Епир, Централна Македония и Тракия.

От 2011 Българското и Гръцкото орнитологични дружества осъществяват програми за предотвратяване на изчезването на този вид в двете страни. Днес в гръцкия град Каламбака се провежда семинар, посветен на египетските лешояди, а утре в Музея по естествена история на Метеора ще се проведат различни дейности с ученици от местното начално училище.

Данни

Египетският лешояд е застрашен вид в световен мащаб. Той е най-малкият от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Размахът на крилете му достига едва 180 см, а дължината на тялото – 60 см. Строи гнездото си в пропасти и стръмни каменисти склонове, като го запазва с години.

В Египет птицата е била почитана като символ на родителската грижа, а  фараоните са я предпазвали от посегателства със смъртно наказание.  

Египетският лешояд символизира първата буква от йероглифната азбука, а неговото изображение се среща в много египетски паметници. Днес специалистите го смятат за една от най-умните птици на планетата, тъй като е един от първите видове в света, за които бе разкрито, че използва инструменти. Освен това той е единственият вид, който „преподава“ номера на други представители от същия вид – египетският лешояд показва на другите птици как да избират подходящите камъни и как да ги използват, за да счупят например щраусови яйца в Африка.

Както обяснява Рула Трингу, координатор по информацията в Гръцкото орнитологично дружество, една от основните причини за драматичното намаляване на популацията на египетския лешояд е незаконната употреба на отровни примамки сред природата в Гърция, явление, придобило огромни размери в последно време.

Само през последните 9 месеца са открити 30 отровени животни и над 10 кг отровни примамки. Най-пресният случай е от 19 март в селцето Пертули, област Трикала, при който в местното Учебно-опитно горско стопанство са отровени две домашни кучета и една лисица, и са открити 23 отровни примамки.

Унищожение

Тази незаконна практика много често води до унищожаването на различни грабливи птици от много райони на страната. Характерен пример е изчезването през 2012 на най-голямата колония лешояди в област Епир, северозападна Гърция, вследствие на масово отравяне в речната долина на Нестос (Места). През същата година в Серес са открити мъртви два египетски лешояда, единият от които е имал на гърба си сателитен предавател. Птиците били пристигнали да зимуват в Метеора от Република Чад.

В рамките на програма LIFE+, «Завръщането на египетския лешояд» търсенето и откриването на отровни примамки се извършва вече със специално обучени кучета, Kiko и Kuki, които заедно със своите водачи са дали над 100 дежурства и са изминали стотици километри. Кучетата работят основно в Националния парк Дадя и в Метеора, както и в планинските масиви Хасия – Антихасия, където живеят застрашените египетски лешояди.

 

 

Категории: египетски лешояд изчезване застрашен вид Метеора Българско орнитологично дружество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus