Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изтеглят учебник заради мраморните скулптури на Партенона

14 Януари 2015 / 12:01:24  GRReporter
1145 прочитания

Гръцкото министерство на образованието пристъпва към изтегляне на учебника по „История на изкуството“ за 12 кл., в който се говори за „пренасяне“, а не кражба на мраморните скулптури на Партенона от страна на лорд Елгин.

Въпросът е повдигнат от депутата от СИРИЗА Тасос Куракис, който подчертава, че  «е недопустимо учениците да учат, че мраморните скулптури са "пренесени", а не насилствено откъснати от паметника».

Във връзка с повдигнатия от депутата въпрос министърът на образованието Андреас Ловердос заяви: «Става въпрос за ужасяваща формулировка. Това е учебник, издаден през 2003. Издадох заповед до Института за образователна политика да изпрати незабавно до компетентната дирекция в министерството на образованието предложение за указания към преподавателите по предмета „История на изкуството“ в 12 кл., за да може те да предоставят правилна информация на учениците. Освен това учебникът ще бъде изтеглен още следващата учебна година».

Заместник-министърът на образованието Александрос Дермендзопулос на свой ред подчерта, че формулировката за историята на мраморните скулптури на Партенона изопачава историческата действителност, тъй като там става въпрос само за пренасянето на скулптурите в Англия, без да се подчертава, че те са били откраднати.

Учебникът по „История на изкуството“ е одобрен в началото на 2000-те години, когато предметът е включен в учебната програма като избираем.

 

 

Категории: мраморни скулптури Партенона лорд Елгин кражба учебник изтегляне формулировка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus