Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капиталовият контрол доведе до загуба на 16 658 работни места само за месец

11 Август 2015 / 09:08:52  GRReporter
894 прочитания

Отрицателен рекорд за последните 15 години представляват уволненията и съкращенията на работни места през юли - първият месец от въвеждането на капиталовия контрол в Гърция. През по-голямата част от месеца банките бяха затворени, а бизнесът - в кома. Информационната система Ергани е регистрирала загуба на 16 658 работни места само за 30 дни. От наетите общо 143 972 души през юли, само 16,07% са на щат и с твърда заплата. Повечето нови назначения, т.е. 67 714 души, или 47,3% са наети само за някои дни в седмицата, когато има нужда и др. Други 53 131 нови назначения или 36,9% са наети на непълен работен ден, т.е. не за предвидените по закон 8,5 часа.
    Качествената разлика в заплащането на последните две категории работещи се очаква да повлияе драматично на състоянието на осигурителните каси още в първите месеци на есента. Рязкото намаляване на броя на работещите на щат се регистрира през юли - месецът, в който по традиция заради туристическия сезон заетостта е в пика си. В сравнение с юли 2014 са се “загубили” 29 933 работни места, като назначенията на щат са намалели трикратно

    Най-много са пострадали хората на възраст между 30 и 44 години, докато заетостта във възрастта между 15 и 24 години леко се е повишила. По географски признак, най-голяма загуба на работни места е регистрирана в областта Атика. А по професионален признак, най-много съкращения има в образованието поради приключването на учебната година - 21 225 души. Обратно, положителен е балансът в ресторантьорския бранш, където са регистрирани 9 326 нови назначения. Те обаче са доста по-малко в сравнение със същия месец на 2014, когато са били 15 958.

Категории: безработица в Гърция почасово заплащане заетост работа на щат твърда заплата образование туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus