Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос от имигранти по гръцките острови

07 Август 2015 / 16:08:18  GRReporter
1144 прочитания

Над 50 000 имигранти са пристигнали в Гърция само през месец юли по данни на Frontex, съобщи днес Европейската комисия. Говорителката на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, Наташа Берто, определи този брой като рекорден, след като той надвишава общия брой на пристигналите в страната имигранти през цялата 2014.

Тя информира също, че за периода 2014 – 2020 за Гърция е предвидено да получи финансова помощ за над 320 милиона евро, за да се справи с имиграционните и бежанските потоци. 260 милиона евро се осигуряват от Фонда „Убежище, миграция и интеграция” (AMIF) и 166 милиона евро от Фонда за вътрешна сигурност (ISF).

Според Берто първият транш от помощта, който възлиза на 3% от 260-те милиона евро, може да бъде отпуснат още следващата седмица, веднага след като Фонд „Убежище, миграция и интеграция” одобри националната програма за миграционна политика на Гърция.

Говорителката на Димитрис Аврамопулос не пропусна да се позове и на днешното съвещание по темата, което се провежда под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Тя посочи, че правителството трябва да организира компетентна за управлението на финансовата помощ служба.

В същото време Върховният комисариат на ООН за бежанците призова Гърция да постави под контрол „пълния хаос”, който цари на островите, където са пристигнали хиляди имигранти.

„Страните – членки на ЕС ще трябва да положат повече усилия, за да разпределят помежду си тежестта, която Гърция поема, след като само през юли в страната са пристигнали 50 000 бежанци”, заяви директорът на европейския клон на Върховния комисариат Венсан Костел след посещението си на островите Лесбос, Кос и Хиос.

„Ситуацията е абсолютно незадоволителна що се отнася до достъпа им до питейна вода, здравеопазване и храна. На повечето от островите не са налични бази за прием. Хората спят на открито”, заяви Костел пред журналисти.

„В резултат на това на островите цари пълен хаос. Два дни след пристигането си там те заминават за Атина, където също няма никаква база, за да бъдат посрещнати. Гръцките власти трябва адекватно да реагират на това положение”, каза той и допълни, че „никога досега не е виждал подобна ситуация”.

„Тревожим се за това, че никой не поема отговорността да организира нещата и по този начин хуманитарните организации се затрудняват да участват в опитите да се помогне”. Костел изрази и опасенията си, че ситуацията в Гърция може да се влоши или да бъде използвана за политически цели.

„Основният приоритет е да не позволим създаването на случаи, подобни на този в Кале на други места в Европа”, подчерта той.

Категории: Общество имигранти бежанци Европейска комисия Върховен комисариат за бежанците на ООН гръцки острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus