Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христос Воскресе в Гърция скромно

12 Април 2015 / 11:04:17  GRReporter
1102 прочитания

Изразът „Миналата година беше по-добре” се превръща в правило в търговията на дребно. Намаляването на доходите, увеличаването на цените, както и отрицателната нагласа, подхранвана от продължаващата несигурност, предизвикват нов спад на оборота през великденските празници. Тази година празничният период напомня силно  положението от 2012 г. заради несигурността на икономиката.

Ограничената ликвидност на частните фирми, както и активизирането на сценариите за Grexit, дори и когато са опровергани, засилват несигурността и влияят отрицателно и на желанието за пазаруване, и на туризма. Търговците говорят за намаляване на оборота с 20% в сравнение с 2014-та, когато покупателната способност също беше намалена. Времената, когато хотелите бяха заети 100% седмици преди Великден, изглежда са безвъзвратно отминали, тъй като вътрешният туризъм се е свил драматично през последните 5 години.

Гърците, въпреки надеждите за обратното, ще прекарат още един Великден в рецесия. Заплатите продължават да намаляват, безработицата е голяма – над 26%. Великденският бонус, който някога беше силен стимул, сега се дава само на работещите на трудов договор в частния сектор. Дори и там в немалко случаи е орязан, или пък се дава бонус, а заплатите закъсняват. През януари 2015 оборотът в търговията на дребно беше отрицателен за четвърти пореден месец, а обемът на продажбите беше отрицателен за пети пореден месец. Макар че Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ още не издала данните за февруари и март 2015, търговците смятат, че тенденцията продължава и това се видя както през периода на великденските празници, така и през периода на намаленията.

Низходящото движение на пазара се влияе и от увеличените в сравнение с миналата година цени на основните хранителни стоки, които съставляват великденската трапеза. В същото време цените на облеклата и обувките, на детските играчки, както и на сладкарските стоки си остават неоправдано високи.

Намалено е движението и на туристическия пазар. Една от причините е, че тази година Великден е рано, а времето е лошо. Проучването на пазара, направено от вестник Катимерини, показа, че дори в началото на Страстната седмица е било лесно да се намери стая в хотел през интернет в популярни туристически дестинации.

От друга страна, значително се е увеличил оборотът на авиокомпаниите, тъй като тази година повече пасажери ще летят по време на Великденските празници. Звучи като оскиморон, но това увеличение се свързва до голяма степен с лошото финансово състояние. Пътуването със самолет, особено ако пасажерът се е погрижил да си купи билети много по-рано, в много случаи е по-евтино, отколкото с кораб или автомобил. Растежът на самолетните пътувания за сметка на корабните се наблюдава от няколко месеца. Цените на бензина и магистралните такси намаляват пътуванията с автомобил.

 

Категории: Великден търговия на дребно оборот цени туризъм пътувания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus