Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хуманитарна криза има в Африка, кощунство е да се говори за такава в Гърция

13 Март 2015 / 14:03:10  Иван Петков
1101 прочитания

В последната ни анкета ви попитахме: "Според вас, има ли в Гърция хуманитарна криза, както твърди правителството на СИРИЗА?". Резултатите, както винаги, са интересни и показателни за настроенията на читателите от трите ни езикови страници.

Най-категорични в своето мнение се оказаха читателите на българската страница на GRReporter. Половината от тях, 50%, са на мнение, че хуманитарна криза има в Африка и е кощунство да се говори за такава в Гърция. Причина за тази категоричност можем да открием във факта, че България изостава от Гърция като стандарт на живот и от тази перспектива, заявяването на хуманитарна криза не е оправдано. От друга страна, 19% са дали своя вот за отговора, според който, при 1,5 милиона безработни, криза със сигурност има. 16% от читателите се спират на тезата, че хуманитарна криза има само според популистите от СИРИЗА, които по този начин се отплащат за получения вот. 15% са на мнение, че много хора са в затруднено положение, но това не означава, че има криза от хуманитарен характер.

На английската страница на сайта, най-много гласове е получил отговорът, според който 1,5 милиона безработни в Гърция са достатъчно основание за обявяването на хуманитарна криза. Този отговор събира 35% от читателския вот. Близо до него, с 32% от вота, е отговорът, според който мнозина са в затруднено положение, но това не е основание за обявяването на подобно кризисно положение. Третият по популярност отговор също е близо като проценти до първите два: 29% от читателите ни застъпват тезата, че за хуманитарна криза може да се говори само в държави и региони в Африка, но не и в Гърция. Едва 3% са на мнение, че подобни твърдения са плод на популистки среди в СИРИЗА и те не отговарят на очакванията на гласоподавалите, които са подкрепили партията на последните избори.

Интересен е и вотът на гръцките ни читатели. Според 45% от тях, 1,5 милиона безработни са достатъчно основание за обявяването на хуманитарна криза. В същото време 35% са на мнение, че има много хора, които са в затруднено положение, но това не означава, че има такава криза. 20% от читателите подкрепят тезата, че само в Африка има хуманитарни кризи и дума не може да става, че такава има в Гърция. Твърдението, че говореното за хуманитарна криза е плод на популисткото поведение на СИРИЗА, не получава нито един глас.

Макар резултатите да са разнородни на трите езикови страници на GRReporter, то изводът, който можем да направим е, че мнозинството от читателите не намират основания за обявяване на хуманитарна криза. Това най-отчетливо се усеща сред българските ни читатели, докато част от анго- и гръкоезичните ни читатели са по-склонни да припознаят в обявяването на хуманитарна криза своето усещане за икономическото и социално положение в Гърция. Голяма група от далите вот определят ситуацията като тежка, но различна от хуманитарна криза.

Не забравяйте да участвате в най-новата ни анкета, в която ви питаме: Докъде според вас ще стигне конфликтът между Гърция и Германия?. Очакваме и вашия коментар под анкетата, с който да обосновете своя вот.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus