Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крепостта Рупел – туристическа дестинация

05 Април 2015 / 13:04:37  GRReporter
1785 прочитания

Туристическа дестинация и място на историческа памет – така могат да бъдат определени 21 укрепления по така наречената линия „Метаксас” на българо-гръцката граница, от планината Беласица (или Белес на гръцки) до Родопите.

В понеделник се навършват 74 години от Битката на линията „Метаксас” и от съпротивата, която гръцкият народ оказва срещу германските войски. По този повод през целия уикенд се провеждат редица изяви в отворените за посетители укрепления, в които днес има музейни експозиции.

Германско оръдие, Рупел

Укрепителната линия представлява впечатляваща по мащаба си конструкция, включваща надземни и подземни обекти, построени за отбраната на страната в случай на нападение. Общо тя обхваща 34 км подземни тунели, 13 км подземни убежища, 88 км тръби за напояване. Построени са за 4 години (1936-1940) и са стрували астрономическата за времето си сума от 1,5 милиарда драхми.

 Вътрешността на укреплението Нимфея

1/3 от укрепленията са в област Серес, а най-известна е крепостта Рупел, която всяка година се посещава от над 40 000 посетители. Днес беше отворено и малкото укрепление Истимбей. Отворени са и укрепленията Лисе в Като Неврокопи, област Драма, Ехинос в област  Ксанти и Нимфея в област Родопи. Всички могат да бъдат посетени. Общо 8 от укрепленията се намират в Серес, 11 в Драма и по едно в областите Ксанти и Родопи.

Оръжия и боеприпаси в Рупел

За вестник Етнос областният съветник по туризма на Серес Атанасиос Масларинос заяви: „Рупел е най-голямата забележителност на областта, тя е силна туристическа дестинация и място на историческата памет. Това е най-голямото укрепление от линията с дължина на убежищата 1849 м, а на тунелите – 4251 м. По-малко, но също много важно, е укреплението Истимбей, което е на 250 м от българо-гръцката граница. Използваме всяка възможност, за да покажем тези укрепления и да ги популяризираме в чужбина”.

Бившият заместник-министър и депутат от ПАСОК Маркос Боларис е съставил цялостен проект за възстановяването на укрепленията и превръщането им в съвременен политематичен парк, по образеца на линията „Мажино” на френско-германската граница.

Укреплението Лисе (изглед от вътрешността).

„Тези укрепления са паметници на отбранителната архитектура с международно значение и не може да останат така. В състояние са да привлекат десетки хиляди туристи, там могат да се организират интересни събития, дори възстановка на битката по подобие на онази, която всяка година се организира във Вердюн в североизточна Франция. Могат да се превърнат в локомотив на туристическата индустрия за централна и източна Македония и за Тракия”, заяви Боларис и предложи изоставената казарма в Рупел да бъде превърната в луксозен хотел.  Казармата е изоставена от властите през 1980, намира се вътре в гората, има каменни сгради и изключителна гледка към южна България и северната част на област Серес, до езерото Керкини.

 

.

 

Категории: Отбранителна линия Метаксас крепост Рупел укрепления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus