Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата поставя под заплаха съществуването на организацията „Усмивката на детето”

21 Юли 2015 / 18:07:51  Анастасия Балездрова
901 прочитания

Апел към гърците в чужбина и международната общественост отправи председателят на гръцката неправителствена организация „Усмивката на детето” Коста Янопулос да помогнат за нейното оцеляване. По думите му налагането на капиталов контрол през последните три седмици е влошило драматично тежкото икономическо състояние на организацията, която от началото на съществуването си преди 20 години е помогнала на над 1 милион деца.

„Имаме само седмица икономически живот”, заяви той в началото на пресконференцията, която организацията свика в Атина днес и продължи: „Усмивката на детето съществува благодарение на помощта на гръцките граждани и компании. От въвеждането на капиталовия контрол до днес в касите ни не е постъпило нито едно евро. Компаниите, които осигуряват материална помощ също се затрудняват да я доставят, а същевременно намалява и броят на гражданите, които ни помагат”. Янопулос поясни, че годишният бюджет на организацията е 13 милиона евро. „Всеки месец се нуждаем от малко повече от милион евро, като искам да подчертая, че само 11 на сто от тази сума отива за административни разходи. Всички останали средства се използват за дейностите, свързани с децата. Не казвам, че сме пред тотална катастрофа, но съм много тревожен”, заяви Янопулос.

В момента в 11–те къщи на организацията в цяла Гърция се отглеждат 299 деца. 32 младежи, които участ в университети или вече работят също се подкрепят от „Усмивката на детето”. През първата половина на 2015 в организацията са получили 70 нови молби за прием на 103 малтретирани деца. 17 от тях вече са настанени в къщи на организацията. Друга основна дейност е функционирането на център за дневна грижа. В него се полагат грижи за 49 деца, като в същото време социалните работници помагат на родителите им да се справят с проблемите си, за да могат да започнат да се грижат за децата си. В 80 на сто от случаите децата се намират в центъра, поради семейни проблеми, свързани с безработица, наличие на един родител, който се справя трудно, прием на наркотици и др.

„Това, което трябва да подчертаем е, че в Гърция родителите не изоставят децата си, поради липса на финансови средства. Те винаги имат помощ от страна на своите родители и изобщо можем да твърдим, че обществото се крепи на семейството в годините на кризата. Децата, които се намират при нас са жертви на малтретиране от страна на родители - наркозависими и т.н. Ние се грижим за деца в такова положение отпреди началото на кризата. Тя само утежни съществуващите вече проблеми”, посочи Костас Янопулос.

„В къщите на организацията намират подслон и грижа всички деца в Гърция, които се нуждаят от помощ. 25-30 на сто от тях са деца от чуждестранен произход, сред които и деца – имигранти. Практически деца от целия свят”, заяви той в отговор на въпрос на GRReporter. Сред тях са и малката Мария, която бе намерена в ромски катун край Фарсала, както и откритата само месец по-късно Христина. И двете са биологични деца на български роми.

През първото шестмесечие на годината „Усмивката на детето” е подсигурила хранителни продукти, училищни пособия, здравни услуги и е покрила всички останали нужди на 10 619 деца. 1 930 от тях са били обгрижени от организацията за първи път.

„Без „Усмивката на детето” хилядите обаждания до горещата телефонна линия SOS 1056 нямаше да се осъществят”, заяви социалният работник Йоанна Лагумидзи. На нея се получават сигнали за малтретиране и апели за помощ на деца, чийто живот е заплашен. Предоставят се съвети за сериозни социални проблеми и подкрепа за деца – жертви на експлоатация с цел печалба, трафик и престъпления, които се извършват във виртуалното пространство. През шестте месеца на 2015 са били получени 135 197 обаждания, като в 36 на сто от случаите са били подавани сигнали за деца в опасност.

87 от децата са се намирали под пряка опасност. 69 от тях са били поставени под риск в дома си и са били предприети действия за незабавното им отстраняване от там. 6 от децата днес живеят в къща на организацията. Заслужава да се отбележи, че са били получени сигнали за 811 случая на малтретиране на деца, с 48 на сто повече от първото шестмесечие на 2014.

Не на последно място „Усмивката на детето” осигурява съдействие в случаите на изчезване на деца чрез Европейската телефонна линия за изчезналите деца 116000, Amber Alert Hellas и отряда за спасяване на изчезнали деца “Танасис Макрис”. В посочения период организацията се е заела с изчезването на 62 деца, 10 от които са били определени като „особено тревожни”. Всички те са били открити.

„Зад всяка цифра се крие едно дете, за което не може да се погрижи собственото му семейство. За тези деца „Усмивката на детето” трябва да продължи да съществува, подчерта тя.

Категории: Общество Усмивката на детето неправителствена организация капиталов контрол липса на средства грижи за децата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus