Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лошото време удари и бежанците

23 Октомври 2015 / 10:10:54  GRReporter
731 прочитания

Бързото влошаване на времето затруднява още повече придвижването и престоя на хилядите бежанци и имигранти, намиращи се в Гърция. От сряда вечерта на остров Лесбос вали дъжд. «В Кара Тепе има доста контейнери, предоставени от Върховния Комисариат на ООН за бежанците, в които са настанени главно семейства. Има обаче и много хора, които спят на открито». Така описва ситуацията Фотини Ранциу, консултант към Solidarity Now на острова.

«В бежанския лагер в Мория положението със сигурност е още по-трудно», добавя тя. «Хората, които чакат реда си по цели дни и нощи останаха на местата си въпреки бурите, тъй като нямаха друг избор».

Много хора са се струпали на пристанището, други току-що са пристигнали, а трети се готвят да заминат за Атина. Общината е отворила извънредно един стар плувен басейн наблизо, за да могат бежанците поне да се предпазят от дъжда.

Сериозно е положението и на остров Хиос, където според изчисленията бежанците и имигрантите са около 6 200. За да бъдат подслонени всички тези хора, бяха предоставени сградите на Регионалната общност, на Работническия център, както и местния закрит басейн. Въпреки това мнозина остават навън под дъжда.

На остров Самос, където броят на бежанците и имигрантите варира от 1 000 до 1 500 души, близо 25-те контейнера, разположени на пристанището не успяха да спасят положението. Същевременно дъждът изпревари и работниците, които в четвъртък сутринта бързаха да поставят поне някакви навеси.

 

 

Категории: бежанци имигранти лошо време остров Лесбос Върховен Комисариат на ООН за бежанците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus