Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лятото приюти имигрантите в парковете, а зимата?

05 Август 2015 / 18:08:14  Анастасия Балездрова
1257 прочитания

20-годишният Ангелос, който в действителност не се казва така, е в Гърция от месец. Срещнах го в централния атински парк Педион ту Ареос (Марсово поле) сред други 400 – 500 имигранти, които живеят в палатки там от няколко седмици. Пътешествието от родния му Афганистан и столицата Кабул обаче е започнало преди три месеца, а Гърция не е крайната дестинация. По пътя към Швеция, където иска да отиде, е прекарал един месец в Иран и още един – в Турция. Като повечето имигранти, които предприемат големия преход, който включва и преминаването на Егейско море със стари лодки и моторници, той иска да стигне до скандинавската страна, за да се установи там. Казва, че в Швеция го чакат негови роднини.

На добър английски обяснява, че всеки ден в парка пристигат десетки нови имигранти и бежанци. Някои заминават, но на въпроса „как”, отговаря, че не знае. Ангелос и останалите нямат необходимите документи, за да продължи пътуването си към Западна Европа. Всеизвестна „тайна” е, че те се опитват да заминат нелегално по всички възможни начини – като се опитват да се качат на TIR-овете, които пътуват с фериботи за Италия, а напоследък с влак до Солун и след това пеш през границата с Македония. През последните месеци зачестиха информациите, че в нощните влакове към Северна Гърция пътуват стотици имигранти.

Със срамежлива усмивка казва, че в Афганистан той и приятелят му са тренирали бокс и вдигане на тежести. И пита: „Дали не може да замина в някоя европейска страна като спортист?".

Докато разговарям с него около нас тичат и играят деца. По-големите се опитват да карат колела, които очевидно са по-подходящи за по-малките. По-малките играят със замъци и пластмасови фигурки на животни, а едно момиченце свири на пластмасово пиано.

Някои са се научили да поздравяват на гръцки език, други просто се усмихват или поздравяват на английски. Има и бебета, учудващо спокойни, въпреки жегата. Някои от жените се занимават с децата си, докато други перат на смени в импровизираното перално „помещение”. То е просто едно сенчесто място, снабдено с няколко маркуча и се намира до „банята” – оградено с найлоново зебло пространство между два ствола на дървета.

Въпреки тежките условия обаче за тях няма връщане назад. „Ситуацията в Афганистан се влошава непрекъснато. Няма работа, но има военни сблъсъци и затова хората се опитват да избягат в чужбина”, казва Ангелос.

„Всеки случай е различен. Някои имат пари и веднага започват да организират продължението на пътуването си. Малко от хората подават молби, за да получат убежище в Гърция, други имат право да заминат по силата на законодателството за събиране на семейството. Някои все още не са решили какво ще правят занапред”, казва пред вестник Катимерини сънародник на имигрантите, който им помага всекидневно в парка.

В операцията по осигуряването на основните необходими за съществуването им неща са включени и други имигрантски и леви организации. От две седмици имигранти, които са установени в Гърция, приготвят закуска и обяд за живеещите в палатките. По техни преценки, досега са раздали почти 5000 порции.

Отделни граждани също помагат с храна, дрехи, хигиенни материали и медицинска помощ. На място се намира мобилна станция на Центъра за превенция на инфекциозните заболявания, а в първите дни благотворителната организация „Усмивката на детето” е предоставила една от линейките си за транспортирането на деца в болницата.

Както GRReporter вече съобщи, имигрантите се намират в парка поради пълната липса на центрове за прием. След идването си на власт СИРИЗА закри съществуващите дотогава центрове, без да предприеме действия за изграждането на нови. В резултат на това стотиците пристигащи всеки ден в Гърция имигранти и бежанци просто остават на улицата. Изключенията на хора с финансови възможности да наемат хотелска стая или квартира са малко.

Едва преди няколко дни държавният министър Алекос Фламбурарис съобщи, че правителството подготвя усилено помещения, в които да бъдат преместени имигрантите от палатковия лагер в парка. GRReporter посети конкретното място, което е отдалечено от жилищните сгради в квартала Вотаникос. Става дума за пространство от около 40 декара, което е собственост на общината в Атина. Присъствието на няколко работници бе знак, че подготовката е започнала, но към момента все още не е построено нищо.

От правителството посочват, че вече са издадени разрешителните за поставяне на стълб за пренос на електричество. Вече тече и работата по инсталирането на канализация, пише Катимерини. Според източници желаещите да се преместят там имигранти ще живеят в контейнери, които ще могат да подслонят около 450 – 500 души. Една трета от живеещите в лагера са деца, 10 от които не са придружени от някой от родителите си. Лагерът е ограден и се очаква да се охранява 24 часа в денонощието, но ще бъде от открит тип, тоест имигрантите ще могат да влизат и излизат от него свободно.

Категории: Общество имигранти от Афганистан палатков лагер парк Педион ту Ареос център за имигранти гръцко правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus