Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Минималната пенсия в Гърция става 360 евро

15 Октомври 2015 / 16:10:22  GRReporter
1222 прочитания

Коренни промени в пенсионната система, които включват сливане на осигурителни фондове и нов начин за изчисление на пенсиите предлага в доклада си експертната комисия, заета с реформирането на гръцката осигурителна система.

Докладът, който има консултантски характер бе връчен днес на министъра на заетостта Георгиос Катругалос и се очаква да бъде обсъден на заседание на министерския съвет идващия понеделник. Ще последва публично обсъждане на проектозакона, който ще внесе промените в пенсионната система в Гърция, като целта е той да бъде приет от парламента през ноември.

Основното предложение на експертите е всички пенсии (помощните и еднократната помощ при пенсиониране) да бъдат слети с основните. Предлага се също общо правило за изчислението на  пенсиите на всички пенсионери, както и преразглеждане на изплащаните пенсии, без да се посочва определен срок за това.

Позицията на експертите е, че основната пенсия в Гърция трябва да е 360 евро, а за определянето на точния ѝ размер да се вземат предвид всички доходи на пенсионера. Това означава, че някои от пенсионерите да могат да получават само част от тази сума, а други – нищо.

В доклада се предлага също установяването на данъчни критерии относно частното социално осигуряване. „Целта е да се осъществи преразпределение на жертвите по равен начин”, заяви един от членовете на комисията – професор Ангелос Стергиу по телевизия Skai. Той допълни, че експертите не са предложили орязване на пенсиите. „Изборът ни е между една сриваща се и една по-строго изчислена система”, допълни той.

От своя страна министърът на заетостта заяви, че неговото предложение е отпускането на минималната пенсия да не зависи от общите доходи на гражданите. „Информациите в медиите за пенсии от 300 и 600 евро са пълна дезинформация”, каза Катругалос. В същото време той избегна да се произнесе за пенсии в размер над 1000 евро.

Докладът на експертната комисия е озаглавен: „Към един социален договор за пенсиите”. В увода му се посочва:

„Комисията пое трудната задача да създаде една нова осигурителна система. Това бе една амбициозна цел, която комисията успя да постигне в много кратки срокове. Представените по време на заседанията избори бяха повече от един. Но в резултат на зрели преценки бе постигнато сближаване на мненията в определена степен. Докладът не скри многогласието и плурализма, като в същото време избегна представянето на нещата в по-положителна светлина. Разбира се комисията очерта само пътеката. Затова се ограничи в представянето на принципите на предложената система. Нейното реализиране предполага по-нататъшна експертна обработка. По подобен начин комисията не разгледа в дълбочина преминаването от старата система в новата, което ще бъде предмет на отделно предложение”. 

Категории: Общество пенсионна система минимална пенсия определяне според общите доходи на пенсионера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus