Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Миньори си искат работата, а правителството гони инвеститорите

16 Април 2015 / 14:04:45  Анастасия Балездрова
934 прочитания

Над 7500 миньори и членове на техните семейства пристигнаха в Атина, за да изразят подкрепата си за задействането на златните мини в региона на Скуриес на Халкидическия полуостров. Те протестират срещу решението на правителството на СИРИЗА да блокира отсичането на 300 декара горска площ, където според  канадската компания – инвеститор Eldorado Gold трябва да бъде изграден завод за обогатяване на метали. В началото на март тази година министерството на развитието, околната среда и енергетика преразгледа одобрените от предишното ръководство на институцията протоколи и въпреки че не установи никакви нарушения, все пак блокира изсичането на спорния горски участък.

Решението на правителството на СИРИЗА не изненада никого, като се има предвид, че партията открито заставаше зад протестите, които се организираха в региона на Скуриес през последните три години.

„Намираме се тук, за да защитим работата си, която правителството иска да ни отнеме по незнайни за нас причини. Ще бъдем тук за колкото време се наложи, за да защитим правото си на работа. Готови сме да се срещнем само с премиера. Вече сме разговаряли с всички ресорни министри, но никой от тях не ни предостави решение”, заяви пред GRReporter Георгиос Хадзис, председател на сдружението на миньорите и служителите в златните мини „Агия Варвара”.

Противниците на инвестицията, сред които са и много депутати от СИРИЗА твърдят, че инвестицията заплашва околната среда в североизточната част на Халкидики. Представители на различни екологични организации организираха поредица от протести , но според миньорите в тях само привидно са участвали жители на региона.

Преди две седмици районът около мината се превърна отново в театър на сблъсъци, по време на които противниците на задействането на мината са хвърляли срещу миньорите дори метални болтове. „Няма никакъв конфликт на местно ниво. Истинските жители на региона са за осъществяването на инвестицията. Тези, които се противопоставят идват от други места. Водят ги там, за да предизвикат напрежение, да уплашат хората и да нападат служителите. Не сме в състояние да знаем какви интереси обслужват, но сме решени да не позволим това да продължи да се случва. Конкретната инвестиция създава 2500 работни места и предоставя икономическо развитие и пари на целия ни регион. Няма никакъв обективен проблем тя да се задейства. Проблемът е само политически и се крие в целите на някои партии, които играят игри на гърба на работещите”, заяви Хадзис.

В момента в другите две мини, които управлява канадската компания в Олимпиада и Стратони се добиват олово и цинк. Осъществяването на спорната инвестиция ще доведе до добив на много други метали.

„Мините в региона съществуват от древността. Затова и името на полуострова е Халкидики (халкос – медна руда). Походът на Александър Велики е бил изцяло финансиран от мините. Така че мините работят от хиляди години без да са предизвикали никакъв проблем за околната среда”, допълни представителят на миньорите.

По думите му инвеститорите от Канада все още не са решили да се оттеглят от Гърция. „Компанията не знае как да действа в една страна, която въпреки финансовите си проблеми гони инвеститорите. Управляващият директор казва, че се затруднява да разясни ситуацията на управителния съвет в Канада и да прогнозира какъв ще е ходът на тази инвестиция, след като гръцкото правителство е против нея. Това е много притеснително за нас”, каза още Георгиос Хадзис.

След протеста пред министерството миньорите, техните близки и административни служители на канадската компания проведоха шествие до площад Синтагма.

С действията се те изглежда, че предизвикаха смут в СИРИЗА. Гръцки медии отбелязват, че смущението е причинено и от факта, че представители на ръководството на партията бяха подкрепили миньорите през 2003, когато те проведоха гладна стачка в знак на протест срещу фалита на компанията TVX, която управляваше мините.

В изявления пред икономическото издание capital.gr източници от ресорното министерство на развитието, околната среда и енергетиката посочват: „Ще защитаваме околната среда и обществения интерес срещу всякакви интереси и не приемаме в никакъв случай, че Eldorado може да действа като държава в държавата”. От министерството са категорични, че няма да позволят изсичането на горския участък, докато Върховният административен съд не се произнесе по внесената по случая жалба.

В същото време източници, близки до компанията – инвеститор посочват, че до издаването на крайното решение изсичането на площта от 300 декара може да бъде блокирано само от компетентния отдел на Върховния административен съд.

Смущението в средите на управляващите се пренесе и в близките до тях медии, които определиха миньорския протест като „шествие – провокация”. В публикация на сайта left.gr се отбелязва, че „митингът се подкрепя особено силно от телевизиите на корумпираните среди с непрекъснати включвания”.

В 18:00 пред сградата на Атинския университет, която е окупирана от анархисти за 17 пореден ден ще се проведе протестен митинг и шествие, организирано от атинските представители на противниците на инвестицията в Скуриес, която медията нарича „катастрофална”.

Според източници силите на реда са предприели мерки, за да се избегне среща между участниците в двата протеста, поради опасения от възникване на сблъсъци помежду им.

Категории: Общество протест миньори мини Халкидики инвестиция правителство СИРИЗАКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus