Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Многохилядна демонстрация подкрепи твърдия курс на Гърция към Европа

11 Февруари 2015 / 22:02:10  Анастасия Балездрова
1242 прочитания

Хиляди атиняни се събраха на площад Синтагма пред гръцкия парламент в подкрепа на правителството по време на преговорите с кредиторите на страната относно продължението на спасителната програма.

Въпреки студа сред демонстрантите имаше хора на всякаква възраст, които бяха обединени от лозунга: „Позволете на Гърция да поеме дъх на достойнство”.

Въпреки че митингът бе представен като спонтанно организиран в социалните мрежи на него можеха да се видят транспаранти и флагове на управляващата радикална левица СИРИЗА, както и на други още по-леви партии като Антарсия.

Лозунгите варираха от: „Нито крачка назад” , „Европейските народи обединени”, „Орежете дълга, не живота ни”, „Европа, отговорът е демокрация”, „Не могат да ни изнудят, продължаваме напред”, „Гърция принадлежи на гърците”до: „Не на дълга, затвор за европейските банкери”, „Г-жо Меркел, кажете ни за (имена на германски компании, уличени в даване на подкупи на гръцки политици ) и след това елате да говорим колко корумпирани са гърците”.

Както в протестите на Негодуващите през лятото на 2011, така и в днешната демонстрация участваха хора с доскоро различна политическа ориентация. Сега те бяха обединени от желанието да подкрепят новия кабинет в опитите му да отхвърли тежките икономически мерки, които бяха приети през последните няколко години.

Снимка от протеста в Атина се появи и в профила на премиера Алексис Ципрас в социалната мрежа Facebook, а коментарът бе: „Народът участва в битката на преговорите от гръцките и европейските градове. Той е нашата сила”.

Подобни протести се проведоха също в Солун, Патра и други гръцки градове, какво и в различни европейски столици.

Категории: Общество протест лозунги Гърция кредитори правителство мерки за бюджетни съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus