Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На Балканите действат организирани мрежи за отвличане на деца

12 Ноември 2015 / 11:11:10  GRReporter
1520 прочитания

Нараства броят на отвлечените деца в балканските страни, съобщи Костас Янопулос, директор на организацията “Усмивката на детето”. В интервю за cnn.gr той твърди, че на територията на България, Румъния и Албания действа организирана мрежа, която има съучастници и в Гърция. Престъпниците отвличат деца в слабо развити райони, където никой след това не си прави труда да ги потърси. Янопулос предупреждава, че става дума за съвършено нов феномен, за който все още общественото мнение не е сигнализирано.
    Според него във фокуса на тези престъпни мрежи вече влизат и децата на бежанците. “Бежанците са една неизползвана възможност за престъпниците и те по всякакъв начин се опитват да се възползват от нея. Трябва да сме наясно, че ако един възрастен човек държи едно дете за ръка това в никакъв случай не означава автоматично, че то е негово собствено дете”, твърди Костас Янопулос.

    По данни на организацията Missing Children Europe близо 250 000 деца всяка година се отвличат в Европа - едно дете на всеки 2 минути. Само през миналата 2014 престъпни групи са посегнали на 2500 деца. По данни на Eurostat от началото на бежанската вълна до сега над 23 000 деца, непридружени от родител или настойник са пресекли границите на Европа. От тях 2240 са под 14 години.
    В началото на седмицата Гърция бе скандализирана от опит за отвличане на 3-годишно дете в супермаркет в атинско предградие. Тогава отвличането не успя, защото детето оказа съпротива и се намесиха случайни свидетели, които предотвратиха трагедията. Костас Янопулос съобщи, че малчуганът все още е в шоково състояние и психолози от “Усмивката на детето” оказват подкрепа на него и на семейството му.

Категории: отвлечени деца бежанска вълна престъпна мрежа Костас Янопулос Усмивката на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus