Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На гръцка тема е последната карикатура на убития Жорж Волински

08 Януари 2015 / 13:01:08  GRReporter
2001 прочитания

Посветена на Гърция е била последната карикатура, подготвена от Жорж Волински, един от четиримата водещи карикатуристи на френския вестник Charlie Hebdo, убити при вчерашния кървав атентат в офисите на вестника в Париж.

«Здравей, Ангела. Не се тревожи! Гърците винаги са уважавали своите ангажименти, няма да напуснат еврозоната. На прав път сме», това са думите на френския президент в първата реплика на карикатурата. По-нататък велосипедът във формата на 2015 година стига до края на пропастта, а френският президент се пита: «На прав път ли сме? Няма да зная това, докато не стигна до края...».

Това се оказа последната карикатура на Жорж Волински, карикатуристът, който бе убит на 80-годишна възраст от неизвестни извършители, говорещи безупречно френски език и казали, че имат връзки с Ал Кайда.

Популярен и обичан и в Гърция Волински започва да се занимава с рисуване на карикатури през 1960, публикувайки както политически, така и еротични рисунки в месечно издание от онова време. Роден е през 1934 в Тунис, едноименната столица на африканската държава, и е „бащата” на карикатурния образ Полет, предизвикал много реакции през 1970 във Франция. През май 1968 той става съосновател на сатиричното списание L' Emrage, а негови карикатури са отпечатвани в най-големите френски вестници и, разбира се, в Charlie Hebdo.

Снимката, качена в Instagram от дъщерята на убития карикатурист

Трогващо сбогом от дъщеря му

Дъщерята на Волински предпочете да се сбогува с баща си с една снимка на кабинета му, така, както го е оставил сутринта преди да бъде убит, и с няколко думи, качени в една от социалните мрежи. „Отиде си татко, не Волински”, пише под снимката.

 

 

Категории: карикатурист убит Charlie Hebdo кървав атентат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus