Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На остров Лесбос отвориха още един временен център за бежанци

01 Декември 2015 / 18:12:20  GRReporter
572 прочитания

През следващите дни на остров Лесбос ще бъде открит нов съвременен и безопасен център за имигранти и бежанци с капацитет до 3500 души. Той е разположен между Ефталос и Скала, Сикамня, и има за цел да спомогне в максимална степен за нормализирането на ситуацията около приемането и регистрирането на хората, които пристигат в района от отсрещните малоазийски брегове.

«Става въпрос за един съвсем модерен и сигурен център, изграден според всички необходими изисквания, в който ще работят само професионалисти», заяви Пол Корну, координатор на акцията на организацията IRC (International Rescue Committee) на остров Лесбос, която е изградила и ще управлява центъра.

Стойността на построения център възлиза на 1 милион евро и е покрита изцяло със средства на IRC. С нейни средства ще бъдат покрити и разходите по функционирането на центъра през първата година, т.е. през цялата 2016, разходи, които ще достигнат 5 милиона евро.

Днес на острова са изградени само импровизирани лагери, като този в Мория

В Центъра за имигранти и бежанци на IRC ще работят общо 70 души с едногодишни договори и пълни трудови права, като 90% от тях ще бъдат наети от селата близо до Центъра, главно от Моливос и Сикамня.

Центърът е построен до морския бряг и защитен от ветровете. Той ще функционира на две нива – едно за настаняване на до 2000 имигранти и бежанци, и второ за временен престой на пристигащите, докато те бъдат насочени към Центъра за регистрация в Мория, с капацитет около 1500 души.

Както посочва Тайлър Джаб, координатор по управление на кризи в IRC: «Центърът не е място, направено набързо, за справяне с критичната ситуация. Той разполага с помещения за настаняване на жени и деца, услуги по събиране на семейства, медицински услуги и оказване на психологическа помощ, дори помещения за информиране на бежанците с екрани, където на 6 езика ще се предоставя информация за това къде се намират и какво могат да направят по-нататък». Разбира се в един такъв център не може да няма и помещения за хранене, санитарни възли и перални помещения.

Центърът е изграден със съгласието на местните власти, органите на местното самоуправление, полицията и бреговата охрана, а преди да започне строежът са проведени необходимите срещи и разговори и е постигнато съгласие и с местните жители. Също така преди да започне изграждането на центъра е получено разрешително и от съответните археологически институции.

 

 

Категории: Център за бежанци и имигранти остров Лесбос IRC International Rescue Committee
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus