Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-доброто от Волос

24 Октомври 2015 / 13:10:45  GRReporter
959 прочитания

По средата на пътя между Атина и Солун, Волос е добро решение за „градско” пътешествие. Той предлага различна атмосфера и съчетава градски, провинциален, студентски, романтичен и развлекателен елемент на фона на морето.

Стария град и крепостта

Във всеки град има един квартал, носещ аромата на миналото. Така и във Волос Старият град в западната част си заслужава да се разходите из него и да се насладите на неокласическите му сгради. Там ще откриете и крепостта на Волос, построена в средата на 6 век сл.Хр., ще се възхитите на римските бани, ще се разходите по площад Агии Теодори и ще забравите днешния ден.

Гледката от хълма Горица

Придвижете се на изток и се изкачете на високия около 200 м залесен хълм Горица, издигащ се до залива Пагаситикос. Оттам гледката към града и пристанището е изненадващо красива. На върха на хълма се намира и църквата Зоодохос Пиги (Животворящ извор).

Развлеченията и ракиите

Волос, освен с красотата си, е прочут и с развлеченията, които предлага. Има десетки варианти – живописни малки заведения за по едно кафе или питие по крайбрежието и по търговските улици на града. Не може да посетите града и да не опитате прочутата ракия ципуро. Посетете някоя от многобройните кръчми, изпийте едно ципуро с мезе от морски дарове.

Площад Ригас Фереос

Площадът е най-големият в града и е изпълнен с история. В миналото е бил граничната зона между крепостта и новото селище. През 1882 е превърнат в площад и в център на Волос. Днес е превърнат в залесен парк, пешеходна зона и скулптури.

Музеите

Във Волос има множество музеи. В Археологическия музей ще видите находки от областта Магнисия от праисторическата и римската епоха. В Природо-научния музей ви очакват скали, минерали и фосили от Тесалия и от цяла Гърция.  В списъка ви може да влязат и Етнографския център „Кицос Макрис”, с уникалната колекция на известния изследовател, Центърът по изкуствата „Джорджо де Кирико” с множеството си изложби, Музеят на промишлената история, Ентомологичният музей, показващ над 35 000 насекоми от  различни класове, Печатарският музей, Железопътният музей, и разбира се – Музеят на град Волос.

Неа Йония

Това е място с подчертан бежански дух. Първите заселници в Неа Йония са бежанците от Смирна и останалата част на Мала Азия през 1922. Смята се, че именно те са донесли традицията на ципуро в града. Първоначално Неа Йония е само квартал на Волос, после става отделна община и град. Сегашното си име приема през 1947. Между Неа Йония и Волос ще видите и реката Кравсидонас, която ги разделя.

Пилио

Онези, които посещават Волос, винаги си отделят и няколко дни за разходка в планината Пилио. Съчетаваща планински и морски пейзажи, Пилио е великолепна през всички сезони. В селата Цагарада, Загора, Милиес, Агиос Лаврентиос и Визица ви очакват красиви страноприемници и къщи за гости. Ако не искате да ходите далече – първите села на Пилио са живописните каменни Макриница и Портария.

 

Категории: Волос Пилио музеи ципуро развлечение Горица Старият град
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus