Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-голямото изтичане на мозъци от времето на Сократ

18 Май 2015 / 17:05:29  GRReporter
897 прочитания

В древността Гърция е привличала световния интелектуален елит, но в резултат на икономическата криза посоката на движение е насочена в обратната посока, пише електронното издание MarketWatch.

В публикацията се посочва, че освен икономически средства, днес Гърция  губи нещо още по-важно – своя човешки потенциал.

Според резултатите от проучване броят на завършилите висше образование гърци, които са напуснали страната е 180 – 200 хиляди души. Той се равнява на 10 на сто от общия брой на дипломираните гърци. Така страната губи „най-младите и най-добрите” си граждани.

88 на сто от гърците, които напускат страната, за да живеят и работят в чужбина са притежатели диплома с бакалавърска степен, над 60 на сто – на диплома с магистърска и 11 на сто са докторанти.

Изследване на Европейската комисия пък показва, че 79 на сто от напусналите гърци са имали работа след началото на кризата, но са решили да заминат:

-защото са били скептични относно бъдещето на страната – 50 на сто

-не са имали достатъчно възможности за професионално развитие – 25 на сто.

Ситуацията се влошава още повече от факта, че към момента гръцките студенти в чуждестранни университети са 35 000 души. След края на следването много от тях вероятно ще потърсят работа в държавите, където се намират, а други  - в други държави, като най-предпочитаните са Великобритания, Германия и Холандия, се отбелязва в статията на MarketWatch.

Категории: Общество изтичане на мозъци дипломирани гърци икономическа криза липса на професионално развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus