Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Областният управител на Източна Македония и Тракия предлага тристранна среща на колегите си от Хасково и Одрин

15 Декември 2014 / 18:12:16  Анастасия Балездрова
1859 прочитания

Поройните дъждове, които повишиха нивото на река Марица предизвикаха сериозни проблеми в гръцката й част, най-сериозният от които бе евакуацията на пограничното село Орменио в събота.

GRReporter се обърна за повече информация към заместник-областния управител на Еврос Димитрис Петровиц.

Г-н Петровиц, каква е ситуацията по поречието на Марица в гръцката й част към момента?

След 12 дни наблюдаваме спад на нивото на реката и тенденцията е това да продължи. То продължава да е над критичния праг - преди малко нивото до село Питио бе 6 метра, а до Петало – 7 метра. В момента водата, която попада в Марица е 2 100 кубически метра в секунда.

Кои бяха най-сериозните проблеми, които предизвика прииждането на реката?

Кризата в Орменио, където рискът  от тежки последствия беше много голям. Облекчихме ситуацията, като направихме дига вътре в селото. Досега не се е случвало нещо подобно, но нямахме избор и го направихме.

Бяха наводнени над 100 000 декара обработваеми площи. Въпреки спада на нивото на реката обаче ние сме под готовност, тъй като зимата е пред нас и проблемите предстоят. Преливането й предизвика различни проблеми по дигите, които към момента не могат да бъдат поправени, тъй като условията не го позволяват.

В интервю за нас преди два месеца бяхте подчертал пълната липса на сътрудничество с българските власти относно преодоляването на подобни кризи. Промениха ли се нещата от тогава?

Да, този път бяхме информирани за покачването на нивото на язовир „Ивайловград” по дипломатически път – чрез две вербални ноти до посолството на Гърция в София.

Това е една стъпка в правилната посока, но мисля, че органите за местно самоуправление бихме могли да постигнем много повече неща на регионално ниво.

В тази връзка, областният управител на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис ще инициира срещу с колегите от Хасково и Одрин. Първоначално с всеки по отделно, а след това и една обща тристранна среща, на която да бъдат обсъдени рамката и начините на това сътрудничество.

Винаги се шегувам с израза „Когато България настине, Гърция има хрема”. Проблемите, които предизвикват извънредните метеорологични явления са общи и трябва да ги решаваме с общи усилия.

Категории: Общество Марица ниво на реката наводнения областен управител тристранна среща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus