Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опасна концентрация от пушек на камини в Западна Македония

21 Януари 2015 / 10:01:34  GRReporter
786 прочитания

Опасен коктейл от смог „задушава” атмосферата в област Западна Македония през последните дни. Горенето на камини за отопление в съчетание с добива на лигнитни въглища, функционирането на топлоелектрическа централа в региона и африканският прах, за чието пренасяне спомагат атмосферните условия повишиха до критична граница нивото на фините прахови частици. Проблемът бе установен в регионите на градовете Козани, Птолемаида, Флорина и Аминдео, в резултат на което областната управа в Западна Македония предприе спешни мерки за защита на гражданите.

В много региони концентрацията на фините прахови частици надхвърли максималните позволени стойности, а някои мониторингови станции, като тези в региона на Икизмос до Птолемаида и Флорина достигнаха до максимално рисково ниво (10/ 10).

Препоръките към жителите на региона и най-вече към хора с дихателни проблеми или със сърдечни заболявания, болни от рак, деца и хора на възраст над 65 години са да избягват всякаква физическа активност на открито, особено в региони с повишен пътен трафик.

Болните от астма е вероятно да имат нужда от по-чести вдишвания на облекчаващи лекарства и трябва да се свържат с лекуващия си лекар в случай, че симптомите не отшумяват.

В изявления пред гръцкото издание Етнос асистентът по екологично инженерство и научен директор на Центъра за околна среда в Западна Македония Стаматис Зорас посочва, че за създаването на ситуацията е допринесла комбинация от фактори, която впоследствие е била изострена и от атмосферните условия. 

Категории: Общество атмосферно замърсяване фини прахови частици Западна Македония спешни мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus