Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Островът на прокудените

31 Август 2015 / 16:08:48  



Света Анастасия е единственият обитаем остров по българското крайбрежие. Роден от вулкан, като че ли неговото начало бележи и съдбата му. Манастирска обител, обект на набези и морски битки, затвор за нежеланите и убежище на търсещите уединение. За едни спасение, за други  - каторга. Наречен на светица, която покровителства бедните и затворниците, неговата съдба е да бъде не само географски отделен от света, но също и в духовен план.

Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка), чието име носи островът, е сред малкото жени-мъченици, почитани изключително ревностно и с много любов както от католическата, така и от източноправославната църква. Манастирът е единствената оцеляла до наши дни българска островна обител. Най-ранните сведения за него са от XV век.

През 19-ти век той става сцена на морските битки между Русия и Османската империя.

През 1923  манастирът е превърнат в затвор. Поради местонахождението на затвора на остров, в съвремието го наричат българския "Алкатраз". На 29 юли 1925  43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.

На острова има фар, изграден от френска компания през 1889 г. През 1912 в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Фарът използва оригиналните лещи, изработени през 19-ти век.

От 60-те до 80-те години на миналия век островът става любимо място на бохемското общество на Бургас. Големият бургаски поет Христо Фотев прекарва голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей.

От май 2014 остров Света Анастасия е реновиран по европейски проект и отворен за посещение от туристи и гости на Бургас. Посетителите ще бъдат посрещнати от Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която могат да пренощуват, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти. На острова се организират всякакви културни събития и концерти, приютени от малък амфитеатър. Интерактивна музейна експозиция разкрива историята на острова.

Снимки: Дияна Йосифова

 

 

 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus