Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паспалас - свинско с домати и яйца

08 Декември 2015 / 13:12:56  GRReporter
1083 прочитания

Дениел Лахана

"Paspalas" са малките парчета свинско месо използвани в тази рецепта, която е за добре познато традиционно ястие от гръцкия остров Кеа, или "Циа", ​​както гърците често го наричат. Този метод на приготвяне на месо датира от дните преди появата на хладилниците, когато хората е трябвало да съхраняват голямо количество от местното месо.

Паспалас може да се сервира като закуска, върху препечен хляб, ако ви харесва, като основно ястие за обяд или вечеря, като ордьовър заедно със зелен боб или салата, или като обилна закуска по всяко време на деня или нощта. Ястието е толкова лесно, колкото и вкусно, но това, което наистина е важно е, че месото има най-малко 50% мазнина, в която се готви след като се стопи.

***
РЕЦЕПТА

(за 4 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарежете свинското месо на малки парченца от около 1 см и го прехвърлете в тежък тиган или такъв с незалепващо покритие. Налейте вода до средата на месото. Затоплете го леко, докато започне да се вари, след което добавете сол, черен пипер и захар. Продължете готвенето на умерен огън за около половин час, като добавяте допълнително вода, колкото е необходимо, така че месото да не изсъхне. Когато месото омекне, засилете котлона, за да се изпари водата и месото да продължи да се готви в собствената си мазнина (за още 20 минути), докато стане леко кафяво, малко хрупкаво отвън, но крехко отвътре като периодично го разбърквате.

В друг тиган загрейте зехтин и добавете нарязаните на ситно консервирани или пресни домати. Добавете щипка суха мащерка или няколко стръка прясна, ако предпочитате. Оставете да къкри леко в продължение на около 15 минути, докато доматите омекнат и се смесят, извадете стръковете мащерка, ако сте сложили такива, и добавете сготвеното месо.

Разбъркайте леко яйцата в малка купа, след това ги добавете към сместа от домати и свинско месо. Махнете съда от котлона когато яйцата започнат да се стягат, тъй като ще продължат да се готвят, а не искаме да поднесем бъркани яйца. Сервирайте ястието топло!

Категории: Паспалассвинско месояйцадоматитрадиционни средиземноморски рецептигръцка кухня Kea Tzia
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus