Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Планински отдих в Добринище

11 Февруари 2015 / 08:02:45  GRReporter
2001 прочитания

Полина Спартянова
    На около 170 км от София и на по-малко от 10 километра след един от най-големите ски курорти в България – Банско, се намира малкото градче Добринище, където планинският туризъм се развива в много по-малки размери. Тук, в подножието на природен парк Пирин, туристите могат да се насладят на тишината и спокойствието за разлика от град Банско, където обикновено те са заглушени от големите механи, ресторанти и клубове. Отморяващата почивка в Добринище се гарантира и от минералния извор в града, за когото се твърди, че има лечебни свойства.
    По един от склоновете на Добринище през цялата година работи двуседалков лифт, който се намира на 12 километра от града и до него се стига само с кола. Началната станция на лифта тръгва от хижа Гоце Делчев (1 450 м.) и стига до хижа Без бог (2 250 м.), която се намира в подножието на едноименния връх. В непосредствена близост до първата станция на лифта има безплатен паркинг за първите 30-40 коли, а за останалите остава платеният, който струва 5 лева на ден. И двете хижи разполагат с ресторанти и леглова база, но тъй като желанието за пренощуване в тях е голямо, повечето туристи си резервират места за спане поне 2-3 месеца по-рано. Условията и в двете хижи са добри, а цените за спане варират от 25 до 40 лева на човек за нощ, като в тях не влиза прехрана. Както в повечето български хижи, и тук в столовата се предлагат предимно домашно приготвени гозби с продукти от местните производители. Естествено, и в двете хижи няма толкова голямо разнообразие от ястия, както в ресторантите и механите, но за сметка на това хранителните продукти винаги са пресни, а гозбите – вкусни.
    Като цяло възможностите за пренощуване в Добринище не се различават особено, тъй като в града се развиват предимно семейните къщи за гости. Изключение правят няколко хотела в града като „Орбел СПА“, които предлагат на своите посетители съвременни удобства като басейн, сауна, лоби бар и модерно обзаведени стаи за пренощуване. Тук цените за нощувка варират от 30 до 40 лева на вечер, в зависимост от пакета нощувки, който си избира всеки един гост. Към нощувката е включена закуска и ползване на по-голямата част от спа услугите на хотела.  
    Настаняването може да бъде в двойна стая, луксозен апартамент или мезонет за четирима. В ресторанта на хотела има и голямо разнообразие от ястия и напитки, като цените им са средно скъпи за Добринище. Но както бе споменато и по-горе – в Добринище хотелите са малко, тъй като повечето посетители предпочитат да се настанят в традиционна българска къща с най-стандартни удобства.  Пример за такава семейна къща е „Дамяновата“, която  предлага на своите гости уютно обзаведени стаи с интернет и телевизор. Настаняването в този тип къщи обикновено става в двойни и тройни стаи, както и в апартамент за четири души. Цената на нощувката е между 15 и 20 лева, без закуска и вечеря, като включването им я оскъпява с 10 лева.
    Храната в къщата се сервира в традиционната малка механа на партера й и се приготвя лично от собствениците на къщата. Повечето домакини в този район и този тип къщи предпочитат да предлагат на гостите си домашно приготвена ястия от продукти, отгледани в семейното стопанство. Така например в „Дамяновата” на закуска се сервират традиционните български мекици, приготвени в домашна обстановка, със сладко от боровинки, праскови или малини, което е само една част от направената от домакинята на къщата зимнина. Освен това тук туристите могат да научат от своите хазяи повече за бита и поминъка на района и да опитат традиционните за този край ястия и питиета. Както във всеки край на България, тук стопаните предлагат домашно сварена ракия и вино, както и традиционни ястия за Добринище като капама, чумлек, катино мезе, бракада, суджук, кървавица, чеверме и други.  
    Повечето къщи за гости, а и самите хотели в Добринище, предлагат на своите гости транспорт до пистата, като той е или включен в цената на нощувката, или се заплаща в рамките на 5 лева.  По-голямата част от местата за настаняване предлагат на своите гости пакетни цени, в които е включена карта за ски зоната и така излиза по-евтина на туристите с между 10 и 40 лева – в зависимост от пакета и броя на дните за каране. Принципно картата за цял ден каране струва 30 лева за възрастни и 15 лева за деца, а за половин ден – 20 лева.
    На касата на ски център Добринище тридневната карта струва 68 лева, но ако си я вземете с пакет от мястото , където нощувате, ще ви излезе 58 лева. Що се отнася за начинаещите скиори и сноубордисти – в ски център Добринище се предлагат услуги като ски и сноуборд училище, както и индивидуални уроци по каране. Ски училището се заплаща по 10 лева на час, а сноуборд – по 20 лева. Индивидуалното обучение със ски инструктор е 15 лева на час, а със сноуборд – 20 лева. И двата вида обучение могат да излязат още по-евтино на начинаещите, ако те си заплатят за няколко дни обучение. Същото важи и за екипировката, ако скиорите или сноубордистите искат да си наемат на място – наемът на ски за ден струва 15 лева, а за три – 40, докато за сноуборд е 20 лева за ден и 50 лева за три дни. Всички тези цени са в пъти по-евтини от тези на големите български ски курорти, както вече ви разказахме в предишния пътепис за ски център Картала.

Категории: Добринище зимна ваканция ски писти хотели спа център минерален извор цени за екипировка ски влекове лифтове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus