Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политиката към бежанците разедини читателите на GRReporter

23 Ноември 2015 / 14:11:48  GRReporter
530 прочитания

Атентатите в Париж разтърсиха цяла Европа. Надигнаха се множество гласове, че случващото е логична последица от липсата на контрол от страна на Европа относно бежанските вълни, които заливат континента. Засилиха се радикализирани мнения за незабавно затваряне на границите и те се противопоставиха на призивите за хуманно отношение към бежанците. Потърсихме вашето мнение, отношение и позиция по този остър въпрос и ви попитахме: "Трябва ли да се свързва бежанската вълна с ислямския тероризъм?". Въпросът ясно раздели мненията на читателите на трите ни езикови страници, като показа три съвсем различни гледни точки към проблема.

Мнозинството от читателите на българската страница на GRReporter застанаха зад позицията, че връзката между бежанците и терористите е толкова очевидна, че трябва да доведе до моментално затваряне на европейските граници. 58% от участвалите в анкетата подкрепиха със своя вот тази позиция. По-умерена позиция изразиха 26%, според които трябва засилен контрол, който да отсява истинските бежанци от онези групи от радикални ислямисти, които използват създалия се хаос, за да достигнат най-богатите държави в ЕС. 12% от участниците в анкетата са на мнение, че мерките са закъснели, тъй като много невинни хора вече загинаха в Париж и в морето. Едва за 4%  бежанците от Сирия бягат от същите крайни ислямисти и е редно да им бъде помогнато.

Различна е ситуацията на англоезичната страница на сайта ни. По 36% си разделят първи по популярност отговори в анкетата. Една част от читателите апелира за незабавно затваряне на границите, докато втората група иска засилен пропускателен контрол по границите. В сравнение с българската страница, тук групата от читатели, които смятат, че бежанците от Сирия бягат от същите терористи, които са отговорни и за атентатите в Париж, следователно сме длъжни да им помогнем, е много по-голяма. 19% смятат, че към бежанците от Сирия трябва да се отнесем хуманно и със състрадание. 9% са на мнение, че мерките са закъснели и трагедиите с удавените бежанци и жертвите на терористичните актове са печален факт, който не можем да променим.

Отново имаме коренно различна ситуация на гръкоезичната ни страница. 53% от учатсвалите в анкетата читатели заемат позицията за засилен контрол, който да отсява хората в беда от терористите. Най-малък, в сравнение с другите две езикови страници, е процентът на далите своя вот, които искат незабавно затваряне на границите: 24%. 18% изказват съпричастност към бежанците от Сирия и смятат, че те са жертва на същите крайни исламисти, които са в основата на терористичната вълна на Стария континент. Само 6% смятат, че мерките вече са закъснели, тъй като жертвите, както сред бежанците, така и сред мирните граждани във Франция са налице.

Най-новата ни анкета насочва вниманието ви спорен въпрос, който възникна след посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България. По този повод ви питаме: „Как гледате на спора между българската страна и Вселенския патриарх?” Не забравяйте да обосновете своя вот в коментарите под анкетата.

Категории: Обобщение анкета бежанци терористи затваряне на границите хуманно отношение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus