Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поскъпва общественият транспорт в Атина

01 Февруари 2016 / 09:02:56  GRReporter
1197 прочитания

От днес цената на билета за пътуване с градския транспорт в региона на Атина поскъпва от 1,20 на 1,40 евро. Паралелно с това се увеличава периодът на неговата валидност от 70 на 90 минути. Непроменена остава цената на преференциалния билет – 0,60 евро.

Увеличават се също цените на месечните карти за всички видове градски транспорт, както тези за маршрутите до атинското летище. Същото важи за шестмесечните и годишните карти за всички видове градски транспорт с изключение на маршрутите до летището.

Непроменена остава цената на месечната карта за всички видове градски транспорт с изключение на маршрутите до летището – 30 евро и тримесечната карта – 85 евро.

Новите цени на картите, в които са включени пътувания до летището са:

-месечна карта 49 евро от 45 евро досега. Цената на преференциалната месечна карта се покачва от 23 на 25 евро.

-тримесечна карта 142 от 130 евро досега. Респективно новата цена на преференциалната карта е 71 от 65 евро.

-шестмесечна карта 250 от 230 евро. 125 от 115 евро за преференциална шестмесечна карта.

-годишна карта 490 от 450 евро. Съответно 245 от 230 евро за преференциалната карта със същата продължителност.

Картата с шестмесечна продължителност за неограничени пътувания по всички маршрути с изключение на тези до летището вече ще струва 170 евро (преференциалната 85 евро), а годишната – 330 евро (преференциалната 165 евро).

Закупените от гражданите билети с цена 1,20 евро могат да бъдат използвани до края на април.

Същевременно служителите във всички видове градски транспорт продължават със стачните си действия. Във вторник те ще проведат петчасово прекъсване на работата от 11:00 до 16:00 часа. В този период няма да се извършват пътувания по никой маршрут и от никое средство за обществен транспорт – метро, електрически влак, трамваи, автобуси и тролеи. Нормално ще се движат само крайградският влак и железопътният транспорт. В 12:00 служителите ще проведат протестен митинг пред министерството на транспорта.

В четвъртък те ще участват в общогръцката стачка, която обявиха синдикатите на служителите в държавния (АДЕДИ ) и частния сектор (ГСЕЕ) срещу пенсионната реформа.

В този ден няма да се извършват никакви пътувания с тролейбусния и железопътния транспорт. Градските автобуси ще се движат от 09:00 до 21:00. Метрото, електрическият влак и трамваите ще се движат от 10:00 до 15:00 часа. Такситата също няма да се движат.

Очаква се самолетните полети през този ден да се извършват нормално, тъй като авиодиспечерите най-вероятно няма да участват в стачката. 

Категории: Общество обществен транспорт поскъпване на цените на билетите и картите стачни действия на служителите в обществения транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus