Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повечето читатели на GRReporter не одобряват крайните форми на протест

30 Декември 2014 / 14:12:29  Иван Петков
1161 прочитания

В последната ни анкета, във връзка с подновените случаи на самозапалвания в България и гладни стачки в Гърция, ние ви попитахме дали тези крайни форми на протест имат смисъл. Резултатите са интересни, защото отразяват не само мнението и настроенията сред нашите читатели, но и имат отношение към степента на отчаяние сред обществото. Има усещане, че гражданската позиция е "глас в пустиня" и отговорните държавни органи и институции не го вземат под внимание.

38% от читателите на българската ни версия смятат, че крайните форми на протест, каквито са самозапалванията и гладните стачки, не решават проблеми, а техните извършители се нуждаят от спешна психиатрична помощ. Същият процент получава и отговорът, че тези отчаяни актове са само безсмислена загуба на човешки живот. Цели 14% обаче са на мнение, че подобни отчаяни ходове са израз на убеденост в каузата, която подкрепят, и са допустими, ако всички останали форми на протест са изчерпани. 7% смятат, че при гладна стачка може да се шмекерува, а самозапалването е истинска саможертва. 3% виждат в този вид протести привличане на вниманието на обществото към проблеми, за които то си затваря очите.

Най-голям процент, 38% от читателите на английската ни версия, смятат, че гладните стачки и самозапалванията не решават никакви проблеми и са дело на хора, които имат нужда от психиатрична помощ. 33% са мнение, че това е безсмислена загуба на човешки живот. 15%, с един процент повече от българската версия, подкрепят тезата, че крайните форми на протест са допустими, ако човек вярва в каузата си и е изчерпал всички други възможни алтернативи. 13% виждат привличане на вниманието към наболели проблеми, на които обществото е обърнало гръб, а 2% подкрепят самозапалванията като истинска саможертва.

Отново 38% от читателите на гръцката ни версия виждат в тези крайни форми на протест безсмислена загуба на човешки живот. 31% обаче са на мнение, че те привличат фокуса на общественото внимание към проблеми, които обществото не желае да разреши. По 15% получават разнопосочни отговори на гласувалите читатели, които, от една страна, утвърждават гладните стачки и самозапалванията като израз на убеденост в дадена кауза, а от друга, смятат че това са актове на хора с психични проблеми, които търсят помощ чрез тях.

Ако разделим резултатите на две групи и поставим в първата група отговорите, които, най-общо казано, не виждат смисъл в крайните форми на протест и втора група - отговорите, които виждат смисъл, то резултатите ще изглеждат така:

 

  • 76% от читателите на българската версия на сайта ни не подкрепят подобни крайни форми на протест, а 24% подкрепят;

  • 71% от гласувалите на английската ни версия на сайта не подкрепят, а 29% подкрепят;

  • 53% от далите своя вот на гръцката ни версия не подкрепят, а 47% подкрепят.

Ясно се вижда, че гръцкоговорящите ни читатели са по-склонни към радикални действия, които да подкрепят каузата, която защитават. Читателите на другите ни две езикови версии имат сходни виждания, които са по-умерени.

Не по-малко гореща е следващата ни анкета, в която искаме вашето мнение по отношение на задаващите се предсрочни избори: Какво очаквате от предсрочните избори в Гърция на 25-ти януари?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus