Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предлагат Нобелова награда за мир за гърците, които помагат на бежанците

04 Януари 2016 / 13:01:37  GRReporter
1240 прочитания

Активисти инициираха кампания в интернет с искане тазгодишната Нобелова награда за мир да бъде присъдена на гърците, които помагат на бежанците.

Заглавието на кампанията е: „Дайте гласа си, за да могат жителите на гръцките острови да получат Нобеловата награда за мир за подкрепата, която оказват на бежанците”. Активистите аргументират решението си да инициират гласуването с текста: „Жителите на гръцките острови в Егейско море (и много други хора от целия свят, които пристигат там, членове на неправителствени организации и членове на гръцката диаспора) правят каквото могат, за да помогнат на прокудените от Сирия бежанци и да им осигурят минимален комфорт, въпреки че самите те могат да предоставят много малко неща, поради дългогодишната икономическа криза в страната. Те прилагат на практика християнските ценности и предоставят честолюбие, обич, уважение и гостоприемство на тези хора, които са им абсолютно непознати. Действията и жертвите им не остават незабелязани, тъй като допринасят значително за постигането на световен мир и стабилност. В същото време те са пример за израз на обич за останалия свят, който би могъл да се поучи от тези действия”. Трите баби от Лесбос, които се прочуха в целия свят за грижата си за сирийско бебе се превърнаха в символ на помощта и състраданието към бежанците.

До момента каузата е подкрепена от над 7000 души. Желаещите да се присъединят могат да го направят на следния адрес: https://secure.avaaz.org/en/petition/Anyone_that_is_a_righteous_person_with_a_pure_conscience_Vote_Greek_Islands_receive_Nobel_Prize_for_contributions_to_Ref/?pv=33

Бежанската криза бе несъмнено едно от най-значимите събития през изминалата година. Отразяването ѝ донесе награди на двама гръцки фоторепортери. Янис Бехракис от агенция Reuters бе обявен за фоторепортер на годината от британското издание “Guardian”. Според вестника той е отразил по уникален начин две от най-сериозните теми през 2015 – бежанската и финансовата криза в Гърция.

От своя страна списание “Time” обяви за най-добър агенционен фоторепортер на 2015 Ангелос Дзордзинис, който е сътрудник на свободна практика на френската информационна агенция Agence France Presse. 31-годишният фоторепортер спечели престижното отличие за начина, по който е документирал двете сериозни кризи в Гърция. 

Категории: Общество бежанска криза кампания Нобелова награда за мир жители на гръцките острови отличени фоторепортери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus